En flagga värd att försvara

Vi försvarar mänskliga rättigheter, allas lika värde och vår rätt att leva som vi själva väljer. Olikheter, mångfald och bredden av olika erfarenheter är en styrka. Det ökar vår förmåga att agera oförutsägbart för en angripare.

Soldater med regnbågsflagga
Soldater med regnbågsflagga
Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Överbefälhavare Micael Bydén berättar varför det är viktigt för Försvarsmakten att delta i Pride:
– Vårt deltagande i Pride är ett aktivt ställningstagande för människors lika värde och en naturlig del av ansvaret som arbetsgivare för våra medarbetare och frivilliga. Försvarsmakten står helt enkelt trygg i sin värdegrund och alla som har vilja och förmåga att bidra till försvaret ska känna sig välkomna. Genom att delta i Pride vill Försvarsmakten visa sin tolerans för människors olikheter i det land vi ska försvara. Därför är vi en del av Pride.

Likabehandling, HBTQI och ledarskap 

Hur arbetar Försvarsmakten och Polisen med likabehandling utifrån sina värdegrunder? Och hur passar en HBTQI-person in i respektive organisationer? Dessa är ett par av frågorna vi får svar på i det senaste avsnittet av Försvarsmaktens chefspodd. Möt överbefälhavare Micael Bydén och rikspolischef Anders Thornberg i en högaktuell intervju. Samtalet leds av Yasmin Nilson.

Öb och rikspolischefen sitter utomhus tillsammans med programledaren Yasmin Nilson
Överbefälhavare Micael Bydén, programledare Yasmin Nilson och rikspolischef Anders Thornberg i Försvarsmaktens chefspodd. Foto: Försvarsmakten

Båda myndighetscheferna menar att det fortfarande finns problem med ovälkommet beteende och kränkande särbehandling men att det är en allvarlig och viktig fråga som de personligen med kraft arbetar med dagligen inom sina organisationer. Både ÖB och rikspolischefen är överens om att öppenhet, uthållighet och systematik är vägen framåt.

Lyssna på podden här, eller på Spotify, Acast eller Apple Podcast. 

Transkriberad version av inspelningen (pdf)

Finns det plats för alla i Försvarsmakten?

Kan jag vara gay i Försvarsmakten? Hur bidrar Försvarsmakten till att HBTQI-personer kan leva ett friare och bättre liv? Missa inte vårt webbinarium där du får träffa tre personer som berättar om hur det är att vara HBTQI i Försvarsmakten.

Webbinarium Pride
Foto: Försvarsmakten