Julgransflygningar

Flygvapnet med förband från norr till söder kommer att genomföra traditionsenlig formationsflygning – julgransflygning – över delar av Sverige i december.

Julgransflygning med Jas 39 Gripen över Blekinge flygflottilj, F 17
Julgransflygning med Jas 39 Gripen över Blekinge flygflottilj, F 17
Julgransflygning i december 2018. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har förändrats. För att möta den snabba och oförutsägbara utvecklingen har Försvarsmakten valt att fokusera den operativa närvaron till vårt land och våra nationella intressen. Försvarsmakten har till uppgift att försvara hela Sverige.

Att öva för att upprätthålla vår förmåga är en viktig del. Formationsflygning – julgransflygning – är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid. Det är också ett sätt för flygvapnet att visa närvaro, som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot, på platser som Försvarsmakten kanske inte syns så ofta.

Observera att tiderna för julgransflygningarna är cirkatider och att rutten kan komma att ändras med anledning av lokala väderförhållanden. Flygsäkerhet har alltid högsta prioritet. Vid låg molnbas/dåligt väder går det dessutom inte att se formationen från marken. Blicka mot himlen i god tid för att inte missa tillfället. Eventuella förändringar i den planerade flygningen kommuniceras i första hand på respektive förbands Facebook-sidor.

Onsdag 9 december

Skaraborgs flygflottilj (F 7) genomförde julgransflygning med Jas 39 Gripen över delar av Bohuslän, Dalsland, Halland, Värmland och Västergötland. 

Torsdag 10 december

Luftstridsskolans/Flygskolans julgransflygning med SK 60 över Östergötland blev inställd.

Måndag 14 december

Luftstridsskolan/Flygskolan genomförde julgransflygning med SK 60 över delar av Södermanland, Uppland och Östergötland.

Norrbottens flygflottiljs (F 21) julgransflygning med Jas 39 Gripen blev inställd och flyttad till 15 december. 

Tisdag 15 december

Norrbottens flygflottiljs (F 21) julgransflygning med Jas 39 Gripen blev inställd. 

Blekinge flygflottiljs (F 17) julgransflygning med Jas 39 Gripen blev inställd och flyttad till 16 december. 

Skaraborgs flygflottilj (F 7) genomförde flygningen julkulan med TP 84 Hercules över delar av Uppland, Södermanland, Västergötland och Östergötland. 

Onsdag 16 december

Skaraborgs flygflottilj (F 7) genomförde flygningen julkulan med TP 84 Hercules över delar av Blekinge, Halland, Skåne, Småland och Västergötland.

Blekinge flygflottilj (F 17) genomförde julgransflygning med Jas 39 Gripen över delar av Blekinge, Halland, Skåne och Småland.