På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Rätt man på rätt plats

Foto: Johanna Åkerberg Kassel

I en osäker tid är vi säkra på en sak. Att ett jämställt försvar är ett starkt försvar. För hur du bidrar till försvaret av Sverige har inte med kön att göra, utan med kompetens. Och alla behövs i ett starkt försvar.

Omvärlden är osäker och Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige och landets intressen. Men det är också att försvara vår frihet och vår rätt att leva som vi själva väljer, där jämställdhet är en viktig beståndsdel. För Försvarsmakten är det därför självklart att uppmärksamma internationella kvinnodagen. För kvinnor finns, behövs och har en naturlig plats inom Försvarsmakten.

För oss räknas kompetens, inte kön

Vårt jämställdhetsarbete är brett och långsiktigt men vi har fortfarande en lång väg kvar till att bli en jämställd organisation. Att attrahera fler kvinnor är en del för att nå det målet. Att uppnå en jämställd materielförsörjning och se till att alla har rätt förutsättningar för att kunna prestera sitt bästa är en annan del. I Försvarsmakten ska alla respekteras och ha möjlighet att bidra med sin kunskap och kompetens oavsett kön. Vi har uppmärksammat internationella kvinnodagen sedan början av 2000-talet för att belysa vårt eget jämställdhetsarbete, vara transparenta med hur det ser ut idag och vara tydliga med vart vi ska.

Vi försvarar alla människors lika värde

Vi försvarar inte bara Sveriges demokratiska fri- och rättigheter, utan även värden som jämlikhet och jämställdhet. Därför bedriver vi ett systematiskt och brett arbete för att öka jämställdheten inom organisationen och i genomförandet av vår verksamhet. Ett jämställdhetsperspektiv hjälper oss exempelvis vid planering och genomförande av militära operationer att ta hänsyn till civilbefolkningen. Ett inkluderande och jämställt arbetssätt möjliggör även för våra medarbetare att delta med sin fulla potential.

Alla behövs i ett starkt försvar

I byggandet av ett starkt försvar kommer många människor att behövas framöver. I dag är drygt en femtedel av vår personal kvinnor och vårt arbete med att öka den andelen fortsätter. Ska vi bli starkare behöver vi lyckas attrahera de mest lämpade kvinnorna och männen till oss. Det möjliggör att vi kan utbilda de bästa, vilket behövs i ett starkt försvar.

Läs mer

Läs mer om Försvarsmaktens jämställdhetsarbete:

Håll dig uppdaterad

Om du är intresserad av en framtid hos oss kan du skapa en profil i Mitt Försvarsmakten. Då får du löpande information om dina möjligheter som finns inom Försvarsmakten utifrån dina intressen och din bakgrund. Självklart förbinder du dig inte till något genom att skapa en profil.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.