På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Typiskt tjejer

Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Att genomföra övningar och insatser, ta snabba beslut i krävande situationer och leda andra. Typiska tjej- och killgrejer. Ett engagemang hos oss passar lika bra oavsett kön. Men idag är vi alldeles för få kvinnor, därför jobbar vi aktivt för att fler ska vilja söka sig till oss. Alla behövs i ett starkt försvar.

FÖRSVARSMAKTEN UPPMÄRKSAMMAR INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

Vårt jämställdhetsarbete är brett och långsiktigt men vi har fortfarande en lång väg kvar till att bli en jämställd organisation. Att attrahera fler kvinnor är en del för att nå det målet. Att uppnå en jämställd materielförsörjning och se till att alla har rätt förutsättningar för att kunna prestera sitt bästa är en annan del. I Försvarsmakten ska alla respekteras och ha möjlighet att bidra med sin kunskap och kompetens, därför jobbar vi även med nolltolerans mot alla typer av ovälkommet beteende.

Sedan början av 2000-talet har vi uppmärksammat Internationella kvinnodagen för att belysa vårt eget jämställdhetsarbete, vara transparenta med hur det ser ut idag och vara tydliga med vart vi ska.

VI STÅR UPP FÖR ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE

Vårt uppdrag är att försvara Sverige, vår frihet och våra demokratiska värden, som jämlikhet och jämställdhet. Därför bedriver Försvarsmakten ett systematiskt och brett arbete för att öka jämställdheten inom organisationen och i genomförandet av vår verksamhet. Ett inkluderande och jämställt arbetssätt möjliggör för våra medarbetare att delta med sin fulla potential.

ALLA BEHÖVS I ETT STARKT FÖRSVAR

I dag är knappt en femtedel av vår personal kvinnor. Vårt arbete med att öka den andelen fortsätter. För att bygga en så stark och professionell försvarsmakt som möjligt behöver vi attrahera de mest lämpade kvinnorna och männen att söka sig till oss. Det möjliggör att vi kan utbilda de bästa soldaterna och sjömännen. Alla behövs i ett starkt försvar.

Läs mer

Läs mer om Försvarsmaktens jämställdhetsarbete:

HÅLL DIG UPPDATERAD

Om du är intresserad av en framtid hos oss kan du skapa en profil i Mitt Försvarsmakten. Då får du löpande information om dina möjligheter som finns inom Försvarsmakten utifrån dina intressen och din bakgrund. Självklart förbinder du dig inte till något genom att skapa en profil.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.