Försvarsmaktens flygdag 2023

En dag som erbjuder upplevelser och kunskap om flygvapnet och övriga delar ur Försvarsmakten. 2023 års flygdag arrangeras lördagen 26 augusti på Helikopterflottiljen i Linköping.

En helikopter.
En helikopter.
Helikopter 16, internationellt känd som UH-60 Black Hawk. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Flygdagen innehåller uppvisningar både i luften och på marken, utställningar och personliga möten med medarbetare. Under dagen kan du testa spännande aktiveringar. Du kommer också att få se andra delar av Försvarsmakten och Totalförsvaret.

Det kommer att finnas möjlighet att köpa mat och dryck. Bussar till flygdagen går från Linköpings centrum och centralstationen.

 • Flygdagen har fri entré.
 • Grindarna öppnar klockan 06.00 och programmet startar klockan 07.30.

Välkommen till en heldag med Försvarsmakten där du kan lära dig mer om arbetet med att försvara Sverige.

Den här sidan kommer att uppdateras med ny information kontinuerligt.

Flygprogram

Flygprogrammet kommer att genomföras under två i stort sett identiska flygpass, förmiddag respektive eftermiddag. Du som besökare kan välja om du vill se allt två gånger eller om du nöjer dig med ett lite kortare besök utan att för den skulle missa något.

I luften kommer vi bland annat att få se dagens JAS 39 Gripen C/D och morgondagens JAS 39 Gripen E. Tp84 Hercules, helikopter 15 och 16, skolflygplanen SK60 och nya SK40, Hawk och NH90 från Finska Flygvapnet, historiska flygplan som Spitfire, Mustang, Flygande Tunnan, Lansen, Draken, Viggen och Saab Safir. Det senare i form av uppvisningsgruppen Team 50. Även historiska helikopter 4 planerar att göra ett framträdande på Flygdagen 23.

Ytterligare flygplan kommer att läggas till i programmet vartefter de blir klara. Ett detaljerat program och i vilken ordning de olika deltagarna flyger kommer under sommaren.

Att tänka på som besökare

Kläder efter väderlek, lämna bilen hemma, skor som är lämpade att stå och gå i, räkna med att mobilnäten kommer att vara hårt belastat. Det finns många bra råd till den som planerar att besöka Flygdagen. Här är ytterligare några;

 • Parkering: Då ett stort antal besökare väntas till Flygdagen finns det risk för långa bilköer. Lämna därför gärna bilen hemma och välj andra färdmedel. Fyra stora parkeringar finns, Vid E4:an avfart Tift där det går matarbussar mot flygplatsen samt öster och väster om flygplatsen. Se separat karta på hemsidan.
 • Billarm: om du tar bilen, tänk på att stänga av larm. Larmet kan utlösas av ljud och vibrationer från flygplanen i luften.
 • Bussar: Gratis bussar kommer gå fram och tillbaka mellan Resecentrum under hela dagen.
 • Cykel: Vid Flygvapenmuseum finns en stor cykelparkering i direkt anslutning till utställningsområdet.
 • Fotografering: Det är tillåtet att fotografera från publikområdet under dagen. Det är dock inte tillåtet att använda drönare. Det är heller inte tillåtet att ta sig förbi avspärrningar.
 • Höga ljudnivåer: Det finns öronproppar i informationskioskerna på området, men ta gärna med egna hörselskydd, särskilt till barnen. Gravida avråds från att besöka Flygdagen med anledning av de höga bullernivåerna. Det är inte tillåtet att ta med hund eller andra djur.
 • Sittplats: Ta gärna med något att sitta på eftersom det inte kommer finnas några sittplatser på publikområdet.
 • Mat och dryck: Ta med en vattenflaska. Det finns vattenposter på området där ni kan fylla på flaskorna efter behov. Mat och dryck finns för försäljning på två olika områden vid markutställningen. Räkna med att det kan bildas köer, särskilt vid lunchtid. Det går också bra att ta med egen förtäring.
 • Källsortering: Särskilda kärl för källsortering finns utspridda över området. Snälla, tänk på miljön.
 • Rökning: Det är endast tillåtet att röka på särskilt markerade platser.
 • Värme: Om det är soligt så glöm inte solskyddsfaktor, solglasögon och huvudbonad.
 • Sjukdom/skada: Det finns en förbandsplats, utmärkt i programbladet, väl synlig med en röda kors flagga. Ambulans finns på plats, sjukvårdare går omkring på området och enklare förband/plåster finns i informationskioskerna. Om du eller någon i din närhet drabbas akut, be närmaste funktionär om hjälp.
 • Säkerhet: Om du upptäcker en kvarglömd väska eller något annat som ser mystiskt ut, informera närmaste funktionär. Ett stort antal funktionärer och skyddsvakter går runt på området. Avspärrningar som man inte får ta sig förbi är tydligt markerade
 • Visitation: Av säkerhetsskäl kan ni vid exempelvis entrén komma att bli visiterad och bli ombedd att öppna medhavda väskor, om ni inte accepterar denna kontroll kommer ni inte att få tillträde till evenemangsområdet.
 • Förbjudet att medföra:

     –  kniv, skär- eller stickverktyg
     – vapen
     – alkohol
     – drönare
     – pyroteknik
     – djur (ledarhund är undantagna)
     – explosiv vara

 • Personuppgifter: Under evenemanget kommer personal från
  Försvarsmakten att filma och fotografera. Materialet kan komma att
  användas i olika kanaler för att informera om verksamheten. Mer
  information om hanteringen av personuppgifter finns
  på www.forsvarsmakten.se/personuppgifter

Media och spotters

Press och media

Ackrediterad media kommer att inbjudas till olika pressträffar under Flygdagen och får tillgång till den särskilda platsen för fotografer.

Flygfotografer

Flygintresserade fotografer som ackrediterat sig kommer att få tillträde en från en särskild avgränsad plats i anslutning till publikområdet. Andra möjligheter att fotografera kommer att meddelas via mejl i god tid innan flygdagen. Det är tillåtet att fotografera på hela området under Flygdagen.

I anmälan önskas följande uppgifter;

 • Namn
 • Kontaktuppgifter (mejladress och mobil)

Skicka informationen till fm-airshowaccreditation@mil.se senaste måndagen 7 augusti 2023. Skriv ”anmälan fotograf” i ämnesraden på ditt mejl.

Plane spotters

During the air show there will be a designated photo-area for those that want to use that. All the public areas are also open without photo restrictions. For accredited spotters there might also be other special opportunities to take pictures, that will be announced later on via e-mail. Applications for accreditation should be sent to fm-airshowaccreditation@mil.se no later than Monday August 7. Mark the e-mail spotter and include name and contact information (e-mail and cellphone number).