Möt Försvarsmakten i Härnösand

Försvarsmakten övar i Härnösand. Passa på att möta förbanden på Stora Torget för att lära dig mer om verksamheten och hur du som privatperson kan agera om krisen kommer. Försvarsmakten bjuder på fika, anordnar aktiviteter för barn och visar delar av verksamheten.

Solat i Härnösand.
Välkommen att besöka Försvarsmaktens förband i Härnösand den 15 februari klockan 13.00-15.00. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
Välkommen att besöka Försvarsmaktens förband i Härnösand den 15 februari klockan 13.00-15.00. Foto: Vy över Härnösand.

Var och när

Övningarna kommer att genomföras i och i närheten av Härnösand under hela vecka 7 (10 - 16 februari) och en bit in i vecka 8 med särskild närvaro på följande platser:

  • Kronholmen och Södra Brännan (fredag-lördag)
  • Utansjö bruk
  • Vivsta industriområde (Timrå)
  • Kramfors flygplats
  • Brösta (Örnsköldsvik)
  • Mellanholmen

Helikopterflottiljen i Linköping deltar också i övningen med helikopter 16 (också kallad Black Hawk) från och med tisdag till och med fredag. Flygningar planeras i området Sundsvall-Härnösand-Utansjö med eventuell utökning av sträckan till Kramfors och Örnsköldsvik.

Avstängda platser

Parkeringen på Mellanholmen vid Härnösands teater och Technichus är avstängd mellan natten till fredag och lördag kväll på grund av  broläggning med Krigsbro 5.

När du ser oss öva

  • Följ gärna övningen och ta bilder.
  • Var uppmärksam på eventuella avspärrningar och tillfälliga skyltar.
  • Håll ett avstånd på minst 30 meter mellan dig, soldater, fordon och platsen där de bygger Krigsbro 5.
  • Vi använder lös ammunition och det kan smälla högt. Håll avstånd för att undvika höga ljud.

Informationsaffisch om Försvarsmaktens övningar i Härnösand under vecka 7 2020

På platsen

På plats i Härnösand kan du möta delar från Livgardets livbataljon och Göta ingenjörregementets värnpliktiga som övar på att sätta upp Krigsbro 5. Du har också möjlighet att prata med yrkesinformatörer som kan svara på dina frågor om värnplikt och jobbet som soldat eller sjöman i Försvarsmakten.

Besök oss på Stora Torget, lördag den 15 februari klockan 13.00-15.00.

Du kommer eventuellt se och höra soldater som övar i staden redan från den 3 februari. Försvarsmakten övar för att kunna försvara Härnösand om det i framtiden skulle behövas. På lördagen får du möjlighet att ställa frågor till soldaterna som övat och titta närmare på utrustningen som Försvarsmakten använder.

Om krisen kommer

Klarar du av att hålla huvudet kallt i stressade situationer? I ett av Försvarsmaktens tält bjuds du in till samtal om hur du kan förbereda dig mentalt inför kriser och oförutsedda händelser.

Det behövs ingen anmälan och allting är gratis – även fika.

Göta ingenjörregemente

Göta ingenjörregemente organiserar och utbildar ingenjörbataljoner med specialistkompetens att utföra kvalificerade fältarbeten för nationella och internationella uppgifter. Krigsbro 5 är en broförbindelse som kan byggas i olika längder - 32,40 eller 48 meter. Beroende på brons längd tål den vikter mellan 67 och 100 ton. Brodelarna transporteras på fordon som har en bredd mellan 2,5 och 4,2 meter samt en längd mellan 11 och 22 meter.

Livgardet

Livgardet är ett av Sveriges största regementen men anor från 1521. Förbandet är kanske mest känt för sina blåklädda soldater som bevakar de kungliga slotten. Livgardet svarar även för utbildning av personal som åker på internationella insatser och all militärpolisverksamhet. Inom Livgardet finns säkerhets- och markstridsförband liksom försvarsmusiker och tjänstehundar.