Marinens dag 2018

Vi är självklart stolta över att försvara Sverige, men något vi är än stoltare över är att försvara din frihet och rätt att leva som du själv väljer. Därför vill vi bjuda in dig, och de du känner till Marinens dag på Berga. Lördag den 15 september klockan 10.00 är du välkommen att besöka Haninge garnison.

En besökare på fjolårets Marinens dag på Berga testar en av röjdykarnas bombdräkter. Dräkten skyddar personal från eventuella explosioner och täcker kroppen helt. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten
Amfibiesoldat med kulspruta.
Amfibieregementet genomför stridsförevisningar med Andra amfibiebataljonen. Foto: Rebecca Landberg/Försvarsmakten
Besökare kommer att få möjlighet att prova på att åka stridsbåt. Foto: Rebecca Landberg/Försvarsmakten
Hur fungerar en radio? Är utrustningen tung? Vad krävs för att bli soldat/sjöman? Under Marinens dag har du som besökare möjlighet att få svar på alla dina frågor från vår personal som är på plats. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten

Kom och besök oss! Upplev hur det är att bära vår utrustning, prata med våra anställda soldater och sjömän, besök en stridsbåt eller varför inte ett ubåtsräddningsfartyg. Kanske har du frågor om hur det är att utbilda sig till sjöman eller amfibiesoldat. Det finns många anledningar till att besöka oss och vi ser fram emot att träffa dig den 15 september.

Under Marinens dag har du möjlighet att träffa personal som tjänstgör vid Amfibieregementet, Fjärde sjöstridsflottiljen, Marinbasen, Försvarsmaktens logistik, Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband (FMTIS), Första ubåtsflottiljen och Hemvärnet. Du kommer även kunna träffa personer från en rad olika frivillighetsorganisationer.

Tid

Lördagen den 15 september klockan 10.00-14.00.

Plats

Haninge garnison, Berga.

 • Kollektivtrafik från Stockholms central.
  Ta pendeltåget mot Västerhaninge eller Nynäshamn. Kliv av vid Västerhaninge. Ta buss 846 från Västerhaninge mot Årsta havsbad, kliv av vid hållplats Berga. Extrabussar är insatta 09.30-12.00 mellan  Västerhaninge och Berga samt 13.30-14.30 mellan Berga och Västerhaninge.

 • Med bil från Stockholm.
  Kör väg 73 mot Nynäshamn, ta avfart Västerhaninge S/Årsta Havsbad. Parkeringsmöjligheter finns i anslutning till Haninge garnison.

Att tänka på

 • Vi väntar många besökare. Försök i största mån att använda kollektiva färdmedel.
 • Delar av evenemanget är handikappanpassat.
 • Besökare med barn kan med fördel ta med hörselkåpor anpassat för barn eftersom vissa moment kommer att avge höga ljud.
 • Även hundar kan påverkas av de höga ljuden och trivs kanske bäst hemma.
 • Barn ska alltid vistas i vuxens sällskap.
 • Det kan bli varmt, kom ihåg att ta med dig vatten, både till dig själv och din hund.
 • Enklare förtäring och varm lunch kan köpas på plats.
 • Det är tillåtet att fotografera. Drönare och andra flygande föremål är ej tillåtna.
 • Ubåtsräddningsfartyget HMS Belos från Första ubåtsflottiljen kommer att besöka Haninge garnison. Under dagen finns det möjlighet för besökarna att gå ombord på HMS Belos samt minröjningsfartyget HMS Kullen. För att kunna gå ombord på fartygen krävs det att du som besökare kan styrka att du har svenskt medborgarskap. (Svenskt nationellt ID-kort eller svenskt pass alternativt giltigt id tillsammans med aktuellt personbevis som visar svenskt medborgarskap.)

Varmt välkommen!

Karta