Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Garnisonens dag i Eksjö den 30 maj

Göta ingenjörregemente – för brigadernas rörlighet   08:06
Foto: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten

Swedec EOD Exercise 2015.

Möt oss på Garnisonens dag på Ränneslätt i Eksjö. Se hur vi jobbar och vilka vi är och låt oss utmana din bild av Försvarsmakten. Välkommen till en arbetsplats där vi ser varandras olikheter som en styrka.

Program

11.00 Garnisonschefen inleder dagen
11.05 Flyguppvisning med JAS 39 Gripen (vid dåligt väder kan förevisningen ställas in)
11.20-14.45 Förevisningar från förbanden (genomförs vid fyra tillfällen; 11.20, 12.15, 13.10 och 14.05)
15.00 Garnisonens dag avslutas

 

Mat och dryck finns att köpa på området, ta med kontanter.

Det är gratis inträde.

Hitta till Ränneslätt

Verksamhet under dagen

Under dagen kommer du att ha möjlighet att se vår verksamhet vid olika stationer:

Ett informationstorg där du har möjlighet att ställa frågor och prata med personal som arbetar vid Eksjö garnison. Här finns också möjlighet att träffa organisationer som arbetar inom frivilligorganisationer såsom veteran- och anhörigstöd. På plats finns även polisen som berättar om sin verksamhet.
Station 1. Ingenjörkompani band - Förevisar övergång av vattendrag med Brobandvagn 120 samt en ingenjörgrupp med Bandvagn 410.
Station 2. Ledning, Bro, Maskin - Här förevisas sök med hundgrupp, röjning av ammunition, rekognosering av vattendrag med dykare, Däcksbro 200, Bogserbåt 4.
Station 3. Swedec - Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum förevisar och berättar om sin verksamhet.
Station 4. Ingenjörkompani hjul - Soldaterna från vårt grundutbildningskompani visar utbyggd tältförläggning, våra burna vapensystem med möjlighet att prova på robotsimulator, Pansarterrängbil 203, Fältarbetsfordon 16T och fördröjande fältarbeten som minering och hinderarbeten.
Hemvärnsbataljonen förevisar sina fordon och sitt materiel, patrullhundar, pionjärpluton med maskiner, frivilliga försvarsorganisationer informerar och frivilliga flyggruppen finns i anslutning till flygklubben.

Säkerhet

  • Området är ett skyddsobjekt, men under Garnisonens dag är det tillåtet att fotografera.
  • Drönare är ej tillåtet.
  • Lämna gärna hunden hemma då det stundtals kommer att vara höga ljudnivåer.
  • Ta gärna med hörselskydd till de små barnen om ni vill se flyguppvisning eller stridsuppvisning. Vi kommer att dela ut hörselproppar till äldre barn och vuxna.

 

Fakta om förbanden i Eksjö garnison

Ing 2

Göta ingenjörregemente, Ing 2, organiserar och utbildar ingenjörbataljoner med specialistkompetens att utföra kvalificerade fältarbeten för nationella och internationella uppgifter. Ing 2:s ingenjörbataljoner är avsedda att ingå i brigader som organiseras och tränas för att kunna möta ett väpnat angrepp. Ing 2 ansvarar även för ett hemvärnsförband samt för Eksjö depå.

Läs mer om Ing 2

Swedec

Swedec (Swedish EOD and Demining Centre) är Sveriges kompetenscentrum för nationella och internationella uppgifter inom ammunitions- och minröjning. Swedecs huvudsakliga uppdrag är att verka inom totalförsvaret, med fokus på utbildning, utveckling och operativt stöd.

Läs mer om Swedec

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.