Praktisk information

All praktisk information du behöver veta inför ditt besök på Försvarsdagen den 24 september.

Ta dig till området

På grund av våra egna transporter till och från området, samt det förväntade stora besökarantalet kommer framkomligheten med bil att vara mycket begränsad. Vi rekommenderar att du tar dig till området med kollektivtrafik, cykel eller till fots.

Cykelparkering finns på norra sidan Djurgårdsbrunnsvägen mittemot Villa Källhagen och på Gärdet söder om Lindarängsvägen.

Kollektivtrafik

SL kommer att ha extrainsatt linjetrafik till området under dagen. Nedan finns några alternativ:

  • Buss 69 mot Blockhusudden, hållplats Sjöhistoriska.
  • Buss 4 till Radiohuset och sedan promenad 1 km.
  • Buss 72 mot Frihamnen, hållplats Filmhuset och sedan promenad 1,2 km.
  • Buss 1: Åk från Fridhemsplan, Hötorget eller Stureplan och hoppa av vid Frihamnsporten, gå över fältet från Lindarängsvägen.
  • Tunnelbanans röda linje 13 mot Ropsten, hållplats Karlaplan och sedan promenad 1,7 km.

Bil

Det finns ingen möjlighet till parkering i nära anslutning till området, förutom för dig med parkeringsbevis för rörelsehindrad.

Parkeringsplats för rörelsehindrade

Det finns ett begränsat antal parkeringsplatser för rörelsehindrade i östra delen av utställningsområdet. Ett giltigt parkeringsbevis för rörelsehindrad krävs för att nyttja parkeringen.

Servering av mat och dryck

Food Trucks kommer finnas uppställda på gräsytan utanför Sjöhistoriska och servera hamburgare, crêpes, vegetariska nachos, kaffe med mera. Ta gärna med kontanter för snabbare hantering. I övrigt finns begränsat med alternativ i närområdet så medhav egen mat och dryck om ni vill vara på den säkra sidan.

Du som har allergi uppmanas att fråga personalen om alternativ innan du handlar.

Att ta med

Tänk på att klä dig för dagens väder. Om det regnat eller regnar mycket kan det bli ett blött och lerigt underlag.

Under dagen genomförs uppvisningsmoment med bland annat stridsfordon, flygplan och helikoptrar. Detta medför plötsliga och höga ljud som kan uppfattas som obehagliga eller skrämmande. Vi tillhandahåller ett stort antal hörselproppar till er besökare men kan inte garantera att de räcker eller passar till alla. Det är en god idé att ta med hörselskydd till dig och medföljande barn. Vi rekommenderar att du inte tar med hund eller andra djur till området.

Försvunna personer och föremål

Om du har tappat bort någon i ditt sällskap eller förlorat en ägodel på plats är du välkommen till norra informationstältet (nummer 1 på kartan på programbladet) så gör vi vårt bästa för att hjälpa dig. Det här informationstältet är markerat med en röd heliumballong ovanför och fungerar därför bra som återsamlingsplats för barn och föräldrar som kommer ifrån varandra.

Vid inpassagerna till området och vid informationstälten tillhandahåller vi armband till barn som föräldrar kan skriva sitt telefonnummer på.

Toaletter

Toaletter finns i norra respektive östra delen av utställningsområdet.

Tillgänglighetsanpassade toaletter finns i anslutning till parkeringsplatsen för rörelsehindrade.

Fotografering

Det är tillåtet att fotografera under hela försvarsdagen klockan 11.00 till 16.00 den 24 september.

Det är förbjudet att fotografera, avbilda eller beskriva det avspärrade området från torsdag den 21 september kl 12.00 till tisdag den 26 september kl 12.00 med undantag av den tillåtna tiden angiven ovan.

Det är inte tillåtet att flyga drönare i området (mer information på Luftfartsverkets webbplats).

Säkerhet

Vi arbetar tillsammans med andra myndigheter för att skapa en säker miljö under försvarsdagen, där du som besökare ska känna dig trygg och kunna njuta till fullo av dagen. Det är av yttersta vikt att du som besökare följer de anvisningar och uppmaningar som du får på plats - av skyltar, speaker samt av polis, militärpolis och vaktpost.

Vid nödfall, fara eller olycka: ring 112 (du befinner dig på Gärdet i Stockholm).

Förbud

Det är förbjudet att beträda försvarsdagens område från torsdag den 21 september klockan 12.00 till tisdag den 26 september klockan 12.00, med undantag av försvarsdagens öppettider söndagen den 24 september klockan 11.00 till 16.00.

Det är förbjudet att beträda det avspärrade uppvisningsområdet och andra avspärrade områden även under försvarsdagens öppettider.

Det är inte tillåtet att flyga drönare i området (mer information på Luftfartsverkets webbplats).

Ingen väskförvaring

Av säkerhetsskäl finns det ingen möjlighet till väskförvaring på området. Håll din medhavda väska eller ryggsäck under uppsikt och lämna den aldrig obevakad.