Ett uppskattat återseende

I ett osäkert omvärldsläge där Försvarsmaktens verksamhet bidrar till ökad stabilitet och säkerhet i vårt närområde gör alla nytillskott en stor skillnad. Två bra exempel på dessa utgörs av de båda korvetterna HMS Gävle och HMS Sundsvall som i veckan deltar i marinens vårövning. Området för verksamheten är i huvudsak Hanöbukten.

Manöverofficeren ansvarar för att navigera och manövrera fartyget.
Manöverofficeren ansvarar för att navigera och manövrera fartyget.
Manöverofficeren ansvarar för att navigera och manövrera fartyget. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten
Allt jobb ombord är ett lagarbete. radarnavigatören stödjer manöverofficeren.
Allt jobb ombord är ett lagarbete. radarnavigatören stödjer manöverofficeren. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten
I stridsledningscentralen sammanställs all information och härifrån leds striden.
I stridsledningscentralen sammanställs all information och härifrån leds striden. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten
De två kockarna lagar fyra mål mat varje dygn till 30-talet besättningsmedlemmar.
De två kockarna lagar fyra mål mat varje dygn till 30-talet besättningsmedlemmar. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten

De båda korvetterna har nyligen kommit åter från en omfattande halvtidsmodifiering där en stor del av alla sensorer bytts ut till nya toppmoderna versioner. Fartygen har också fått en helt ny brygga med elektroniska navigationssystem. Ledningssystemet har också uppdaterats till modern standard. Den nya tekniken ger fartygen en effektivare vapenverkan såväl under, på som mot luftmål.

Slagkraftiga tillskott

– Fartygen är på topp och det märks att marinen har fått ett värdefullt tillskott av två slagkraftiga korvetter. Det känns bra att tillsammans med HMS Sundsvall få ge vårt bidrag till det aktiva försvaret i stort och det är positivt att kunna bidra till  marinens övningsverksamhet, säger David Forslund, fartygschef på HMS Gävle.

David Forslund är fartygschef på HMS Gävle.
David Forslund är fartygschef på HMS Gävle.
David Forslund är fartygschef på HMS Gävle. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten
Systerfartyget HMS Sundsvall deltog också i övningen.
Systerfartyget HMS Sundsvall deltog också i övningen. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten
Från Maskincentralen övervakas alla tekniska system på fartyget.
Från Maskincentralen övervakas alla tekniska system på fartyget. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten

– Vi är också mycket nöjda med övningen. Bland annat har HMS Gävle agerat ledningsfartyg för en styrka med bra resultat såväl vad gäller uppträdande som ledning. Fokus ligger på ytstrid och luftförsvar vilket ger oss möjlighet att öva vår förmåga både att hantera mål på ytan såväl som i luften, fortsätter David Forslund.

Efter att båda fartygen under sin halvtidsmodifiering varit borta en längre tid från verksamheten är deras återkomst desto mer uppskattad. De utgör också en betydande förstärkning till vår beredskap och sjöövervakning. Förutom att alla system för stridsledning och navigation är av den senaste standarden har också skeppsköket ombord totalrenoverats. Detta något som också innebär en bättre och längre uthållighet hos besättningen.