Historisk ammunition stärker internationell ammunitionsröjningsförmåga

Detonator är en återkommande ammunitions- och minröjningsövning i Cekule, Lettland. Under två veckor är det lettiska nationalgardet värd för denna internationella övning där fler än 100 soldater från sju nationer deltar.

EOD-operatörer i samverkan
EOD-operatörer i samverkan
Genom att öva tillsammans och lära av varandra ökar de deltagande länderna sin ammunitionsröjningsförmåga. Foto: Försvarsmakten
Hanteringssäkring
Stora delar av fynden hanteringssäkras och avtransporteras för destruktion på annan plats vilket gör arbetet mer effektivt. Foto: Försvarsmakten

Platsen där Detonator genomförs har varit ammunitionsförråd i nästan 100 år. Tre nationer har förvarat ammunition där under två världskrig. I området ligger än i dag en stor mängd oexploderad ammunition och platsen används för övning i skarp röjning av ammunitionsobjekt.

Syftet förutom röjning av ammunition är att tillsammans stärka ammunitions- och minröjningsförmågan samt att utveckla det internationella samarbetet. Genom samarbete och överspridning av kunskap och erfarenheter avseende tekniker, metoder och taktiskt uppträdande stärker de deltagande nationerna sina egna förmågor. Men ännu viktigare är att vi tillsammans stärker förmågan och interroperabiliteten mellan länder.

– Sverige var den nation som först deltog som internationell partner, vilket vi är stolta över. Att delta vid denna övning ger både ovärderliga kontakter och utvecklar ammunitionsröjningsförmågan. Därmed får vi till något så ovanligt som att kombinera färdighetsträning med ett viktigt internationellt ställningstagande, det är i synnerhet viktigt nu under Rysslands pågående krig i Ukraina, säger Fabian Lindberg, chef för ammunitionstekniska avdelningen, Swedec.

Under Detonator 2022 har fler än 100 ammunitionsröjningsspecialister från Lettland, Belgien, Danmark, Estland, Tyskland, Litauen och Sverige röjt 1 381 explosiva objekt. Från Försvarsmakten deltog personal från Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum – Swedec och Stockholms amfibieregemente – Amf 1.