Marina övningar i Hanöbukten

Samtidigt som minröjningsfartygen övar och röjer skarpa minor utanför Göteborg, börjar en luftförsvars- och ytstridsövning i Hanöbukten. Korvetter, patrullfartyg, helikoptrar, logistikförband och stridsflyg kommer under sju dygn att öva på att bekämpa en motståndare till sjöss.

HMS Nyköping kastar loss i regnet och sätter kurs mot Hanöbukten.
HMS Nyköping kastar loss i regnet och sätter kurs mot Hanöbukten.
HMS Nyköping kastar loss i regnet och sätter kurs mot Hanöbukten. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

– Övningen har två fokus. Det ena är att träna på att enskilt eller tillsammans med andra, bekämpa en motståndare till sjöss med sjömålsrobot. Det andra är luftförsvar, där vi tränar på att försvara oss mot fientligt flyg, säger John Theander som är biträdande övningsledare.

Fartygen som deltar är fyra Visbykorvetter, patrullfartyget HMS Stockholm samt stöd- och ledningsfartyget HMS Carlskrona. Fartygen kommer från Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona och Fjärde sjöstridsflottiljen på Berga. Dessutom deltar flygvapnet med helikoptrar från Tredje helikopterskvadronen i Ronneby samt stridsflyg. På land finns dels logistikpersonal, men också det landbaserade sjömålsrobotförbandet, 311:e robotenheten. Totalt deltar ungefär 300 sjömän och soldater i övningen som börjar idag måndag 29 augusti och avslutas på söndag, den 4 september

Allmänheten kan märka av ökad fartygstrafik in och ut ur Karlskrona skärgård samt i Hanöbukten. Ökat buller, främst från flygplan och helikoptrar, kan också förekomma. Övningen pågår endast dagtid.