Totalförsvarsdagen lockade storpublik

Sol och klarblå himmel gav en härlig inramning till Totalförsvarsdagen i Malmö i helgen. Bland stridsflyg, militärfordon och soldater fick besökarna ta del av den nationella totalförsvarsdagen när personal från bland annat Försvarsmakten, Kustbevakningen och Räddningstjänsten fyllde Nyhamnen.

totalförsvarsdagen
totalförsvarsdagen
Besökarna på Totalförsvarsdagen i Malmö kunde lyssna till intressanta talare. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten
storpublik
Dagen lockade storpublik. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten
många aktörer
Dagen visade vad många av samhällets aktörer gör för att stärka den nationella beredskapen. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten
selfy med ÖB
Ett stort antal besökare passade på att ta selfies med ÖB. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten
dykare
Fallskärmshoppare och flyguppvisningar var populära attraktioner. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten

– Det intensiva arbete som utförts av alla de som deltog i utställningen har bidragit till kunskap och folkförankring i en säkerhetspolitiskt utmanande tid, säger överbefälhavare Micael Bydén

Det har varit just syftet med nationella totalförsvarsdagen – att öka allmänhetens kunskap om totalförsvaret och att konkret visa på vad som görs här och nu, för att tillsammans bygga ökad förmåga och ett säkrare och tryggare Sverige, där alla medborgare har en viktig roll.

Besökarna fick möjligheten att lära sig mer om det svenska totalförsvaret genom förevisningar och prova-på-aktiviteter. De fick se stridsbåtar, dykare, fallskärmshoppare och kön slingrade sig lång för möjligheten att provsitta en kopia av den nya Gripen E. Besökarna kunde också göra utmaningar, tävla och lyssna till intressanta talare.

Dagen avrundades med bland annat flyguppvisning och en show med Fältartisterna och bröderna Rongedal på Stortorget i Malmö.