Ungdomar provar på uniformsyrken

Under en regnig och mörk novemberkväll på räddningstjänstens övningsplats i Lund har en allvarlig trafikolycka inträffat där två personbilar och en buss har kolliderat. Först på plats är en sjukvårdpansarterrängbil 360 med soldater från Södra skånska regementet tillsammans med fyra ungdomar. Det är slutövning för höstens MBU i Lund.

Ungdomar iklädda uniformer.
Ungdomar iklädda uniformer.
Moa som agerar sjukvårdssoldat går igenom ett skadekort med sin instruktör från Södra skånska regementet. Foto: Marcus Nilsson/Försvarsmakten
Ungdomar i uniformer från räddningstjänsten.
Ungdomar, som ikväll är personal från räddningstjänsten, får klippa upp ett biltak för att få loss en skadad person. Foto: Marcus Nilsson/Försvarsmakten
Två personer i uniform pratar.
Simon får agera plutonchef under kvällen och fick känna på hur det är att arbeta med ledning under stressade förhållanden. Foto: Marcus Nilsson/Försvarsmakten
Polisbil.
Simon får agera plutonchef under kvällen och fick känna på hur det är att arbeta med ledning under stressade förhållanden. Foto: Marcus Nilsson/Försvarsmakten

Människan bakom uniformen (MBU), är ett ungdomsprojekt där ungdomar mellan 15-20 år får träffa och lära känna personal från samhällsstödjande yrken som polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård, socialtjänst och kommunens fältgrupp. MBU finns i flera kommuner runt om i landet. Under hösten har Försvarsmakten varit med på alla träffar i Lund.

– Vi är med för att visa och berätta om Försvarsmakten men även om personerna bakom uniformen. Vi träffar inte på ungdomar på samma sätt som polisen eller räddningstjänsten gör till vardags utan vi träffar ungdomar främst via skolföreläsningar men då bygger man inte samma band. MBU är ett bra sätt att slå hål på olika fördomar och visa att det är vanliga människor bakom uniformen, säger Suleyman Barov som är yrkesinformatör på Södra skånska regementet.

Under hösten har personal från uniformsyrkena träffat ungdomarna ett antal kvällar och helger för att ge ungdomarna en inblick i deras vardag. Ungdomarna har fått prova på allt från hjärt- och lungräddning, släckning av bränder till att springa stridshinderbana.

Simon som är en av ungdomarna fick agera plutonchef under kvällen slutövning.

– Det var väldigt mycket att ha koll på i början och svårt att veta var man ska börja. Men det har varit en häftig övning.

Under kvällen får polisen spärra av olycksplatsen, genomföra en kortare brottsplatsutredning samt omhänderta två individer. Räddningstjänsten får klippa upp ett biltak för att få ut en skadad person som är fastklämd och ambulanspersonal får ta hand om flera skadade personer med stöd av sjukvårdare från Försvarsmakten. Det som är speciellt med övningen är att det är ungdomar från projektet MBU som gör allt arbete, under handledning av instruktörer från respektive myndighet och organisation.

– Det har varit riktigt kul att vara med och verkligen få testa det vi lärt oss under hösten. Men det var också mycket nytt men vi fick väldigt bra handledning under tiden av våra instruktörer, säger Ella som fick agera som militär sjuksköterska.

– Det var fantastiskt att se ungdomarna arbeta tillsammans och hitta lösningar. Ungdomarna har fått en bra kunskap och kännedom om vardagen för en soldat och det är extra kul att få vara med på slutövningen som anställd i Försvarsmakten då jag själv var med som ungdom i MBU innan jag gjorde värnplikten, avslutar Suleyman Barov.