Archer till Skövde - när artilleriförmåga etableras i södra Sverige

Från och med sommaren 2021 börjar Skaraborgs regemente utbilda värnpliktiga till artilleriförband. Utbildningen är en del i Försvarsmaktens tillväxt då artilleriförmåga etableras i södra Sverige.

Archer
Archer
Den första Archern anlände till Skaraborgs regemente under torsdagen förra veckan. Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten

Noraskogs kompani, som ska utbilda de värnpliktiga, förbereder sig nu och utbildar sin personal. Ett stort steg i förberedelserna är när materielen kommer på plats och nu har första Archern rullat in på regementet.

Mot bakgrund av ett osäkert omvärldsläge har Försvarsmakten av riksdag och regering fått i uppdrag att bygga en ökad försvarsförmåga för Sverige. Som del i detta ska den militära nävaron i landet öka med återetablering av fem regementen och en flygflottilj. Ett av regementena som ska återetableras är artilleriregementet i Kristinehamn. Där är Skaraborgs regemente fadderförband. 

Arbetet med att etablera artilleriförmåga i södra Sverige sker inledningsvis i Skövde för att i ett senare skede flytta över till Bergslagens artilleriregemente i Kristinehamn, när det är etablerat och klart. På Skaraborgs regemente finns Noraskogs kompani som planerar för artilleriutbildningen. Förra veckan var personal från kompaniet och hämtade den första av de Archer-pjäser som de ska bedriva utbildning på. De värnpliktiga som ska utbildas på systemet rycker in i sommar.