Historiskt ögonblick vid kungliga slottet

Försvarsmakten har ansvarat för vakthållningen vid Stockholms slott i 500 år. Onsdagen den 24 februari var första gången två kvinnliga majorer avlöste varandra på yttre borggården.

För första gången avlöste två kvinnor varandra i rollen som vakthavande major.  Major Elena Fredriksson, Helikopterflottiljen och major Sofia Elmehed, P 7.
För första gången avlöste två kvinnor varandra i rollen som vakthavande major.  Major Elena Fredriksson, Helikopterflottiljen och major Sofia Elmehed, P 7.
För första gången avlöste två kvinnor varandra i rollen som vakthavande major. Major Elena Fredriksson, Helikopterflottiljen och major Sofia Elmehed, P 7. Foto: Försvarsmakten

Det var ett historiskt ögonblick som utspelade sig i Stockholm. För första gången avlöste två kvinnor varandra i rollen som vakthavande major.

– Det är jättetrevligt, särskilt som jag och major Sofia Elmehed känner varandra sedan majorsutbildningen vid Försvarshögskolan, säger major Elena Fredriksson.

 Förbandet från Helikopterflottiljen har bevakat Stockholms slott och gick av sitt pass på onsdagen.

– Allt gick bra och det har varit väldigt lugnt på grund av pandemin. Vi har i princip bara löst bevakningsuppgiften och det bör noteras att vi har gjort det med rekryter, säger Elena Fredriksson.

Det var Färs Compagnie från P 7, under befäl av major Sofia Elmehed, som avlöste Helikopterflottiljen.

– Vi var båda här med våra ordinarie förband. Det rör sig alltså inte om ett arrangerat tillfälle och det var Elena som gjorde mig uppmärksam på detta, något som kanske visar hur få vi kvinnliga kompanichefer är. Nu får vi hoppas att det inte dröjer 500 år till nästa tillfälle, säger Sofia Elmehed.

 De två majorerna firade tillfället med tårta efter vaktavlösningen. Kompaniet från P 7 ska bevaka både Stockholms slott och kungaparets bostad Drottningholms slott.

Det rådande pandemiläget medförde att vaktavlösningen inte innehöll samma mått av pompa och ståt som är brukligt. Högvakten har funnits vid Stockholms slott sedan 1523. Den svarar för vakttjänsten vid statschefens residens och ingår i beredskapen för Stockholms centrala delar. Vakthavande major leder vakttjänsten vid de två slotten.