Rekordmånga nya specialistofficerare

I december varje år får Försvarsmakten ett mycket viktigt tillskott av nya specialistofficerare. I år fler än någonsin. Drygt 330 nyutnämnda sergeanter har nu avslutat sin specialistofficersutbildning. De innebär ett betydande bidrag till Försvarsmaktens tillväxt och ökade försvarsförmåga.

Värdig ceremoni på Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) den 3:e december med fanfar för nyblivna specialistofficerare.
Värdig ceremoni på Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) den 3:e december med fanfar för nyblivna specialistofficerare.
Värdig ceremoni på Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) den 3:e december med fanfar för nyblivna specialistofficerare. Foto: Sven-Olof Willhöft/Försvarsmakten
– Nu känner jag mig glad och stolt, sammanfattar sergeant Ulrika Johannesson. Jag trivs otroligt bra med att vara en del av Försvarsmakten och ser fram emot att fortsätta utvecklas, specialisera mig inom mitt område och samla mer erfarenhet
"Nu känner jag mig glad och stolt", sammanfattar sergeant Ulrika Johannesson. "Jag trivs otroligt bra med att vara en del av Försvarsmakten och ser fram emot att fortsätta utvecklas, specialisera mig inom mitt område och samla mer erfarenhet." Foto: Sven-Olof Willhöft/Försvarsmakten

– De nya specialistofficerarna kommer nu till en försvarsmakt som ges förutsättningar att fortsatt utvecklas till en starkare organisation, konstaterar ÖB Micael Bydén. I denna resa har de alla och envar en mycket viktig roll att fylla. De ska nu ta ett kliv fram och leda och utbilda delar av våra krigsförband. De ska som goda förebilder med djupa kunskaper, sida vid sida med officerarna, fortsätta stärka och utveckla vårt ledarskap och vår organisation.

Anställningsbara specialistofficerare trots pandemi

Årets specialistofficerskull representerar ett trettiotal olika professioner ur samtliga försvarsgrenar och stridskrafter. En tre terminer lång grundläggande specialistofficersutbildning vid Försvarsmaktens olika skolor och centrum är nu genomförd med gott resultat, trots pågående pandemi som tvingat fram anpassningar av utbildningen på olika sätt. Delar har till exempel genomförts som distansutbildning.

– Självklart har det varit en utmaning att gå en till stor del praktisk utbildning under detta coronaår, berättar Ulrika Johannesson, sergeant på Första operativa logistikbataljon vid Försvarsmaktens tekniska skola. Många omfall, restriktioner och snabba beslut har påverkat oss. Men det har också gett oss möjlighet till värdefull praktik på hemförbandet. Kompetenta och förstående plutonchefer och lärare har stöttat oss genom de friktioner som uppstått.

Redo att göra skillnad

Nu väntar fortsatt lärande och handledning på förbanden för att skaffa den djupa yrkesskicklighet som kännetecknar en riktigt duglig specialistofficer. Viljan att börja hugga in och bidra med utökat ansvar i ny befattning är stor.

– Jag vill vara där jag behövs och gör skillnad, konstaterar Ulrika, tidigare strids- och hjulfordonsmekaniker. Som teknisk officer behövs jag i Försvarsmakten och jag kan göra skillnad ända ner på individnivå. Jag ser särskilt fram emot att få börja använda mina nya pedagogiska verktyg under det kommande året när jag ska vara instruktör på reservdelsmansutbildningen och förhoppningsvis också får gå i chefsbefattning under de värnpliktigas slutövning.

ÖB välkomnar nytillskottet

Även avslutet på utbildningen fick corona-anpassas i år. Under den gångna veckan har mindre, men ändå värdiga, examensceremonier genomförts på ett femtontal platser i landet för att minska resandet och begränsa antalet sociala kontakter. ÖB Micael Bydén har också fått anpassa sin medverkan i den rådande situationen:
– Jag hade gärna träffat och personligen fått gratulera var och en av de nya specialistofficerarna, men jag får på annat sätt, på distans, varmt välkomna dem i sin nya roll i Försvarsmakten. De är efterlängtade. Tillsammans bygger vi ett starkare försvar som möter varje hot och klarar varje utmaning.