Stridsbåtsförare med sikte på framtiden

Adam Mangialardo och William Lönner har båda två nyligen avslutat sin värnpliktsutbildning som stridsbåtsförare vid Amfibieregementet i Göteborg. Till hösten har de, samt resterande sex som också genomfört stridsbåtsutbildningen i Göteborg, sökt och fått anställning vid förbandet.

Adam Mangialardo och William Lönner tar anställning vid Amf 1 efter värnpliktsutbildningen.
Adam Mangialardo och William Lönner tar anställning vid Amf 1 efter värnpliktsutbildningen.
Adam Mangialardo och William Lönner, värnpliktiga stridsbåtsförare vid Amfibieregementet i Göteborg. Foto: Clara Hägg/Försvarsmakten

– Att vi alla ville söka anställning beror mycket på att vi var en otroligt tight grupp som verkligen trivdes med varandra. Vi har haft sjukt bra befäl som gett oss den bästa grunden att stå på, vi har utvecklats tillsammans och känner oss väl förberedda för det här, säger Adam.

Till en början var det dock inte självklart för någon av dem att fortsätta inom Försvarsmakten efter utbildningen.
– Jag har alltid tänkt att jag ska plugga vidare, det har varit självklart. Men sen när jag kom in i det här och började köra båt och förstå helheten så kändes det liksom helt sjukt att man kan ha det här som sitt yrke! Det är så otroligt roligt och utvecklande, jag vill inte lämna, jag vill bara bli ännu bättre på det här, säger William.

Inte heller för Adam var det självklart, men även han lockades av att få utvecklas vidare i rollen som stridsbåtsförare och som individ.
– Det är inte bara ens färdigheter som kommer bli bättre, jag har växt så otroligt mycket som människa under det här året och även där ser jag fram emot att utvecklas ännu mer, säger han.

Som stridsbåtsförare är din uppgift att kunna hantera förbandets stridsbåtar. Inte bara att framföra dessa ganska komplicerade båtar, utan du ska även ha koll på säkerheten ombord, navigeringen, motorn och hur du kör på ett säkert sätt i skärgården dag som natt. Det kräver mycket utbildning, både teoretiskt och praktiskt.
– Man hade ju lite förväntningar på att få börja köra båt direkt när man började sin utbildning, men riktigt så var det ju inte. Först hade vi ett par månader av soldatutbildning, sen hade vi ytterligare någon månad teori innan vi äntligen fick sätta oss bakom ratten, berättar Adam.

– Det kändes segt då så klart, men så här i efterhand förstår man ju varför, utan grunden hade vi inte förstått oss på helheten, som är en otroligt viktig pusselbit för att kunna arbeta inom Försvarsmakten, säger William.

Amfibieregementet i Göteborg utbildar stridsbåtsförare.
Alla åtta som avslutat sin värnpliktsutbildning som stridsbåtsförare vid Amfibieregementet i Göteborg kommer till hösten anställas vid förbandet. Foto: Clara Hägg/Försvarsmakten


I övrigt är de överens om att mycket under deras tid som värnpliktiga varit ungefär som de tänkt sig.
– Ja, man var ju beredd på att det skulle vara ganska krävande, att det skulle bli en del långa dagar och tid ute i skogen typ. De första månaderna var ju precis så. Men samtidigt har det varit så otroligt mycket mer givande än vad jag kunnat föreställa mig, säger William.

Det är den personliga utvecklingen som både William och Adam lyfter fram som något av det viktigaste de tar med sig från utbildningen.
– Man lär sig att vi är kapabla att klara så mycket mer än vi tror. Oavsett hur trött eller irriterad man är så ser man till att lösa uppgiften och det sker alltid tillsammans med andra, så man lär sig även arbeta ihop på ett sätt som jag inte gjort förut. Man lär sig se livet mer från den ljusa sidan, säger William.

– Man får en ödmjukhet, man inser att det finns mycket som är jobbigare än det jag gått igenom, både här och i livet. Man klagar mindre, slutar gnälla och löser uppgiften. Ingen annan kommer göra det åt dig, säger Adam.

Båda två är otroligt glada över att de hamnade på just Amfibieregementet och skulle verkligen rekommendera andra att söka sig dit.
– Du får en högkvalitativ utbildning där du lär dig jättemycket om både ditt utbildningsområde och dig själv. Det är otroligt roligt och du kommer dessutom få vänner för livet, säger Adam och William håller med:
– Om du känner dig redo att utmana dig själv, inte bara fysiskt utan också psykiskt, om du vill utvecklas som människa och testa dina gränser, då ska du söka dig till Amfibieregementet.