Slutövning för FMTS rekryter

Under tio månader har rekryterna utbildats för att kunna verka i en befattning i ett tekniskt kompani. Nu är det äntligen dags för slutövning och deras slutliga kunskapsprov. Sedan i måndags är de grupperade på Ringenäs skjut- och övningsfält och där har de upprättat reparations- och förläggningsplats.

Slutövning för FMTS rekryter.
Slutövning för FMTS rekryter.
Rekryterna vid Försvarsmaktens tekniska skola är utbildade för att ingå i ett tekniskt kompani. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Reparationsobjekten står uppradade och rekryterna felsöker och funderar. Ett stridsfordon 90 är omhändertaget av Sebastian Söderlund och hans kollegor.
– Det var en glidringstätning som behövde bytas. Vi hittade felet ganska snabbt men själva arbetet tar ganska lång tid, berättar han samtidigt som han bankar för att få en del på rätt plats.

Lite längre bort står en Bandvagn 410 och inne i den, väl ihopkrupen, sitter en rekryt och skruvar. Felet är identifierat som ett hydraulläckage mellan främre och bakre vagn. För många av rekryterna är det just detta, att skruva, som är det roliga. De är utbildade till exempelvis mekaniker på Stridsfordon 90 och nu får de ägna stor del av tiden till att felsöka och skruva på ”sitt system”. En del fel är ”planterade” av instruktörerna och andra är skarpa.

Rekryterna vid Försvarsmaktens tekniska skola är utbildade för att ingå i ett tekniskt kompani under första operativa logistikbataljon. Deras uppgift är att förse Försvarsmakten med teknisk tjänst samt förebyggande och avhjälpande underhåll.

I början av april beslutade Försvarsmakten att skjuta fram Försvarsmaktsövningen Aurora 20, som skulle genomförts nu som rekryternas slutövning, med anledning av covid-19-pandemin. Istället har övningsplaneringen ställts om till en mindre slutövning för att kunna ge rekryterna ett meningsfullt avslut på sitt utbildningsår. För att rekryterna ska kunna bli krigsplaceringsbara och därmed kunna bidra till att försvara Sverige behöver de en slutövning.
– Det känns rätt gott ändå att det närmar sig slutet, men samtidigt är det ledsamt, konstaterar Sebastian. Det ska bli jätteskönt att komma hem och träffa familjen igen!

Under sju veckors tid har rekryterna varit kvar vid förbandet utan hemresor. Att stoppa hemresorna var ett sätt att stävja smittspridningen av covid-19 mellan olika delar av landet. Övningen som genomförs nu gör det utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och dessa har varit en del i den riskanalys som genomförts inför uppstarten.