Skarp uppgift på djupet

– Dykare förbättrade hamnen i Härnösand

Farliga hinder för den militära sjöfarten i Härnösand har röjts av dykgruppen vid Norrbottens regemente. Nu har tillgängligheten i Försvarsmaktens nordligaste militära hamn ökat.
– Dykarna har hjälpt till att förebygga eventuella haverier i hamnmiljö, säger Stefan Edvall, sjösäkerhetsofficer vid Norrbottens regemente.

Förra veckan genomfördes en övning  vid hamnen i Härnösand under ledning av Försvarsmaktens vinterenhet. Dykgruppen vid Norrbottens regemente bärgade undan föremål från botten för att säkra Försvarsmaktens dagliga sjöfartsverksamhet.
Förra veckan genomfördes en övning  vid hamnen i Härnösand under ledning av Försvarsmaktens vinterenhet. Dykgruppen vid Norrbottens regemente bärgade undan föremål från botten för att säkra Försvarsmaktens dagliga sjöfartsverksamhet.
Förra veckan genomfördes en övning vid hamnen i Härnösand under ledning av Försvarsmaktens vinterenhet. Dykgruppen vid Norrbottens regemente bärgade undan föremål från botten för att säkra Försvarsmaktens dagliga sjöfartsverksamhet. Foto: David Carr/Försvarsmakten
En dykare ger sig ned i det fyragradiga vattnet.
En dykare ger sig ned i det fyragradiga vattnet. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Sikten under ytan har varit mellan fyra till fem meter, säger Magnus Broman, dyktjänstledare.
Sikten under ytan har varit mellan fyra till fem meter, säger Magnus Broman, dyktjänstledare. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Det är kul att vi gör nytta i en hamn där det finns behov av ökad tillgänglighet”, säger övningsledare Daniel Lindman.
”Det är kul att vi gör nytta i en hamn där det finns behov av ökad tillgänglighet”, säger övningsledare Daniel Lindman. Foto: David Carr/Försvarsmakten
En hjullastare användes för att lyfta upp föremålen ovan kajkanten. I bild: överstelöjtnant Morgan Gustafsson, chef för Försvarsmaktens vinterenhet.
En hjullastare användes för att lyfta upp föremålen ovan kajkanten. I bild: överstelöjtnant Morgan Gustafsson, chef för Försvarsmaktens vinterenhet. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Dykarna måste genomföra tolv dyk och ett årsprov per år.
Dykarna måste genomföra tolv dyk och ett årsprov per år. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Övningsledaren Daniel Lindman tar sig upp ur havet.
Övningsledaren Daniel Lindman tar sig upp ur vattnet. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Mörkerdykning. En dykare simmar ned för att förankra veckans tyngsta föremål.
Mörkerdykning. En dykare simmar ned för att förankra veckans tyngsta föremål. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Lyftsäckarna fylldes med luft och tvingade upp föremålet till ytan.
Lyftsäckarna fylldes med luft och tvingade upp föremålet till ytan. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Propellermördare. Betongföremålet på drygt ett ton lyfts upp ur havet. Den stod ståendes på botten och utgjorde ett hot för sjöfarten i hamnen.
Propellermördare. Betongföremålet på drygt ett ton lyfts upp ur havet. Den stod ståendes på botten och utgjorde ett hot för sjöfarten i hamnen. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Runt 25 tunga bil- och lastbilsdäck lyftes upp från botten.
Runt 25 tunga bil- och lastbilsdäck lyftes upp från botten. Foto: David Carr/Försvarsmakten
nga lyft. Dykaren Magnus Löhr sliter upp ett tungt däck ur vattnet. Repet krokas sedan fast i en hjullastare på kajkanten.
Tunga lyft. Dykaren Magnus Löhr sliter upp ett tungt däck ur vattnet. Repet krokas sedan fast i en hjullastare på kajkanten. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Magnus Löhr är nöjd med veckans övning. ”Bra att kunna lösa större och skarpa uppgifter åt andra organisationsenheter.”
Magnus Löhr är nöjd med veckans övning. ”Bra att kunna lösa större och skarpa uppgifter åt andra organisationsenheter.” Foto: David Carr/Försvarsmakten
Från vänster: Morgan Gustafsson, Daniel Lindman,  Magnus Löhr, Stefan Edvall, Magnus Broman, Fredrik Ståhle och Niklas Magnusson.
Troféerna. Runt 25 bildäck, ett ton betong och en tung träbalk bärgades från botten. Veckan var en samövning mellan flera organisationsenheter vid Norrbottens regemente under ledning av Försvarsmaktens vinterenhet. Från vänster: Morgan Gustafsson, Daniel Lindman, Magnus Löhr, Stefan Edvall, Magnus Broman, Fredrik Ståhle och Niklas Magnusson. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Två av dykarna under arbete i Härnösands hamn.
Två av dykarna under arbete i Härnösands hamn. Foto: David Carr/Försvarsmakten

Två dykare bryter havsytan utanför en kajkant vid Härnösands hamn. De trampar i fyragradigt vatten och kalla höstvindar från Bottenhavet sveper in över dem.

Men för dem är det här inga kalla förhållanden. De totalt fem dykarna tillhör dykgruppen vid Norrbottens regemente och leds av Försvarsmaktens vinterenhet. De är experter på att dyka i frusna och strömmande vattendrag i betydligt kärvare subarktiska miljöer.

I Härnösand har dykgruppen en övning med ett skarpt uppdrag. Som ett led i Försvarsmaktens ökade militära närvaro i nedre Norrland har övningen förlagts här. Hamnen tillhör Försvarsmakten och nyttjas till stor del av marinen, hemvärnet i Västernorrland och Försvarets materielverk.

Viktig uppgift

Men på den dyiga botten finns tungt skrot som kan utgöra ett hot för sjöfartens dagliga tillgänglighet i hamnen. Skrot kan skada propellrar och leda till kostsamma reparationer. Uppgiften är därför att bärga upp så mycket skrot som möjligt.
– En bra och viktig uppgift för att öka tillgängligheten i hamnen. Samtidigt är det ett tillfälle för oss att öva och befästa den dykförmåga vi har, säger Magnus Broman, dyktjänstledare vid Norrbottens regemente.

Metodiskt och säkert

Men det är inte bara att hoppa i vattnet och bärga skrot. Hela uppgiften föregås av ett noggrant planeringsarbete uppe på land. Allt för att sökandet och bärgandet ska genomföras så metodiskt och säkert som möjligt under ytan.
– Säkerheten är självklar eftersom människan inte är skapt för att vara under vatten. Det är farligt på riktigt. Om någonting går fel kan det snabbt få svåra konsekvenser, säger Magnus Broman.

På botten hittas sedan mängder med tunga lastbilsdäck som bärgas upp en efter en. Dykarna förankrar däcken med rep innan de lyfts upp till ytan med hjälp av muskelkraft och hjullastare.
Ett av föremålen på botten kommer att bli övningens eldprov. Ett tornformat betongfundament sticker rätt upp ur den dyiga havsbotten. En dryg meter av föremålet går att se, men dykarna misstänker att föremålet går ännu djupare ned i dyn.
Gruppen har lyft betydligt tyngre föremål under kontrollerade övningssammanhang. Exempelvis fordon där objektets exakta vikt har varit känd på förhand.
– Men nu är det skarpt. Vi vet ingenting i förväg om vikten. Nu är det en skarp utmaning för oss alla i gruppen, säger Daniel Lindman, övningsledare för veckans dykningar.

Det hinner bli mörkt då betongfundamentet ska lyftas med hjälp av lyftsäckar. En dykare på botten förankrar föremålet med två stora lyftsäckar. Säckarna fylls med luft med hjälp av slangar från luftflaskor på land. Under ytan växer säckarna likt två luftballonger. Sakta tvingas betongföremålet upp ur dyn.
– Jag hade en farhåga att den skulle sitta fast, säger Magnus Broman.

Men efter en stunds väntan plaskar det till på ytan. Lyftsäckarna har nått ytan och momentet har lyckats. Det väldiga betongföremålet lyfts upp på kajen med hjullastare. När betongtrofén undersöks på land visar den sig vara nästan två meter lång och drygt ett ton tung.
– Det var en riktigt bra uppgift och ett riktigt bra lyft, säger Magnus Broman.

"Löst uppgiften med bravur"

Övningen, som genomfördes under förra veckan, var en samövning med Västernorrlandsgruppen. Dykarna har också varit på andra platser i Härnösandstrakten för att undersöka viktiga bottnar för Försvarsmakten. Efter övningens slut var Stefan Edvall, sjösäkerhetsofficer vid Norrbottens regemente, nöjd med resultatet.
– Vi är väldigt nöjda med det resultat de har presterat. De har löst uppgiften med bravur, säger han.

Dykarna har gjort det säkert för fartyg att lägga till vid kajen. Utan risk för dyrbara propellerskador.
– Arbetet underlättar den dagliga verksamheten. Dykarna har hjälpt till att förebygga eventuella haverier i hamnmiljö, säger Stefan Edvall.

Arbetet i hamnen är viktigt för Försvarsmaktens ökade militära verksamhet i nedre Norrland.
– Man måste öka hamnens tillgänglighet med anledning av den ökade militära verksamheten som sker i området, säger Bengt-Ivar Rådström, chef för Västernorrlandsgruppen.

Hamnen i Härnösand är Försvarsmaktens nordligaste.
– Det här är den enda militära hamnanläggningen norr om Berga. Därför är det viktigt att behålla den ur ett strategiskt perspektiv, säger Bengt-Ivar Rådström.