Se men inte synas, var alltid på din vakt

Ett fientligt fartyg är på väg in till örlogsstaden Karlskrona. På en ö intill farleden är soldater från andra amfibiebataljonen och 17:e bevakningsbåtkompaniet grupperade. Samtidigt luftlandsätts en fientlig styrka på samma ö. Med det scenariot inleds ännu en dag i den marina storövningen Swenex 19.

Fienden luftlandsätter soldater på ön och kort därefter påbörjas sökandet efter amfibiebataljonenens och 17:e bevakningsbåtkompaniets enheter.
Fienden luftlandsätter soldater på ön och kort därefter påbörjas sökandet efter amfibiebataljonenens och 17:e bevakningsbåtkompaniets enheter.
Fienden luftlandsätter soldater på ön och kort därefter påbörjas sökandet efter amfibiebataljonenens och 17:e bevakningsbåtkompaniets enheter. Foto: Jonas Olsson/Försvarsmakten
Sensorgruppen uppfattar att fienden är på väg mot dem och börjar förbereda för att dra sig ur. Inför striden repeteras eldställningarna och skjutgränser
Sensorgruppen uppfattar att fienden är på väg mot dem och börjar förbereda för att dra sig ur. Inför striden repeteras eldställningarna och skjutgränser Foto: Jonas Olsson/Försvarsmakten
Vid upphämtningsplatsen hinner motståndaren i kapp enheterna. Stridsbåten understödjer och gruppen i lastar stridsbåten.
Vid upphämtningsplatsen hinner motståndaren i kapp enheterna. Stridsbåten understödjer och gruppen i lastar stridsbåten. Foto: Jonas Olsson/Försvarsmakten
Amfibieskytte- och bekämpningskompaniet anfaller ön där fienden befinner sig.
Amfibieskytte- och bekämpningskompaniet anfaller ön där fienden befinner sig. Foto: Jonas Olsson/Försvarsmakten
Sekunderna innan landstigningen
Sekunderna innan landstigningen Foto: Thomas Melin/Försvarsmakten

Morgontystnaden bryts av det karaktäristiska ljudet av en helikopter som närmar sig. Med smattrande rotorblad gör den en brant sväng på låg höjd över ön innan den landar på en gräsbeklädd glänta omgärdad av träd, buskar och utspridda stenblock. Soldater som agerar fienden i övningen klättrar hukande ut och tar skydd en bit därifrån. Ytterligare tre helikoptrar upprepar manövern och snart ger sig den samlade fiendestyrkan av söderut.

− Där övar grupper från andra amfibiebataljonen med en tillförd sensorgrupp sjömålsstrid, med kombinerade vapensystem. På ön har vi en grupp som kan verka med sjömålsrobotar, och vi har en belysargrupp som leder in sjömålsroboten.  En tredje grupp, sensorgruppen, kontrollerar utlagda minor i farleden och de fingerade just en sprängning av det fientliga fartyg som passerade, säger kapten Christoffer Blohm, förbandsinstruktör som följer övningen.

I oktober 2019 genomfördes den stora nationella marinövningen Swenex 19. Amfibieförband. sjöstridskrafter understödda av helikopter och flygstridskrafter övade nationell strid på sydkusten. På bilderna övar amfibiesoldater på att slå en fiende som luftlandsatts på en ö.
I striden används understödsvapen för att bekämpa fienden. Foto: Jonas Olsson/Försvarsmakten

Stridskontakt

Plötsligt hörs smattret av automateld. Den luftlandsatta fiendestyrkan har fått kontakt med en grupp amfibiesoldater som bedriver spaning och nu binder den i strid. En bit därifrån befinner sig sensorgruppen, väl dold bakom några björkar nära stenhällarna vid vattenkanten.

Gruppchefens signalist anropar kompaniledningen på sin radio och får order om att dra sig ur. Soldaterna packar ner allting de behöver ha med sig. Den intilliggande belysargruppen ansluter och tillsammans rör sig de två gruppernas soldater norrut över gräs och hala stenar, i skydd av buskar, träd och snår.

− En stridsbåt är på väg för att komma in och plocka upp dem. Svårigheten är att terrängen närmast vattnet består av stenhällar och därför är öppen, säger Christoffer Blohm.

Kort därefter närmar sig stridsbåten i full fart. En soldat visar in båten till en cementerad brygga medan de övriga vänder sig in mot land. På så sätt bevakar de effektivt platsen där de ska hämtas. Något som visar sig nödvändigt.

Just som stridsbåten når bryggan blir soldaterna beskjutna och en intensiv eldstrid utbryter. Den pågår hela vägen in i båten där det råder febril aktivitet att summera ammunitions- och skadeläget.

Stridsbåten visas in för att hämta upp sensor- och belysargruppen
Stridsbåten visas in för att hämta upp sensor- och belysargruppen. Foto: Thomas Melin/Försvarsmakten

Nya uppgifter

Över radio får soldaterna i uppgift att fortsätta sjömålsstriden genom att skydda en grupperad sjömålsrobot på en annan ö.

−Tre minuter kvar, sedan går vi i land och säkrar terrängen, säger plutonchefen på sensorpluton.

Samtidigt närmar sig tre andra stridsbåtar sakta den norra delen av den ö där den luftlandsatta motståndaren fortfarande befinner sig. Ombord finns amfibiebataljonens amfibieskytte- och bekämpningskompani.

Landstigningen sker under tystnad för att försvåra upptäckt. Med vapnen beredda ger sig plutonen av söderut. Efter en stund får de kontakt med fienden och tystnaden på ön bryts än en gång. Sjömålsstriden fortsätter, men från en annan plats.