Viktigt besök för soldaternas bästa

Värnpliktiga har rätten till medinflytande i Försvarsmakten. Verktyget för detta är Pliktrådet – som i veckan har besökt både chefer och rekryter vid Norrbottens regemente.

Pliktrådets ledamöter Malin Eidmann och Lisa Holmqvist har under två dagar besökt Norrbottens regemente. Här under ett besök på skjutbanan.
Pliktrådets ledamöter Malin Eidmann och Lisa Holmqvist har under två dagar besökt Norrbottens regemente. Här under ett besök på skjutbanan.
Pliktrådets ledamöter Malin Eidmann och Lisa Holmqvist har under två dagar besökt Norrbottens regemente. Här under ett besök på skjutbanan. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Malin Eidmann och Lisa Holmqvist fick utbilda några av kompaniernas förtroendevalda rekryter.
Malin Eidmann och Lisa Holmqvist fick utbilda några av kompaniernas förtroendevalda rekryter. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Pliktrådet med de förtroendevalda rekryterna. Från vänster: Malin Eidmann, Pliktrådet, Fredrik Johansson, trosskompaniet, Linnea Bonnevier, stabs- och understödskompaniet, Elliot Andersson, brigadspaningskompaniet och Malin Eidmann, Pliktrådet.
Pliktrådet med de förtroendevalda rekryterna. Från vänster: Lisa Holmqvist, Pliktrådet, Fredrik Johansson, trosskompaniet, Linnea Bonnevier, stabs- och understödskompaniet, Elliot Andersson, 3:e brigadspaningskompaniet och Malin Eidmann, Pliktrådet. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Rekryter från trosskompaniet fick chansen att ställa frågor till representanterna från  Pliktrådet.
Rekryter från trosskompaniet fick chansen att ställa frågor till representanterna från Pliktrådet. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Ledamöterna genomförde värnplikten förra året. Lisa Holmqvist utbildades vid Sjöstridsskolan. Malin Eidmann utbildades vid Amfibieregementet. Båda muckade i våras
Ledamöterna genomförde värnplikten förra året. Lisa Holmqvist utbildades vid Sjöstridsskolan. Malin Eidmann utbildades vid Amfibieregementet. Båda muckade i våras. Foto: David Carr/Försvarsmakten

Pliktrådet, som tidigare har hetat Värnpliktsrådet, är Försvarsmaktens motsvarighet till elevrådet i skolvärlden. 2010 hamnade rådet i malpåse tillsammans med värnplikten. Men Pliktrådet startade upp igen efter att regeringen återaktiverade värnplikten 2017. De första ledamöterna valdes in vid en kongress i april 2019. Två av de totalt fem ledamöterna har i veckan besökt Norrbottens regemente.

Ledamöterna företräder alla totalförsvarspliktiga under grundutbildning. De har förtroendet att ansvara för de värnpliktigas medinflytande i Försvarsmakten. Uppdraget är att skapa goda utbildningsförhållanden och att ge de värnpliktiga möjligheten att utveckla verksamheten.

Med det som syfte besöktes jägarbataljonen i Arvidsjaur under tisdagen. Dagen efter rullade besöket vidare till Boden där rådet inledningsvis fick träffa regementschefen, överste Jonny Lindfors.
– Det var ett väldigt bra möte. Vi har träffats några gånger tidigare men vi hade många frågor till varandra, säger Malin Eidmann, ledamot i Pliktrådet.

Skyddsnät och wifi-tillgång

Därefter följde ett större möte med representanter från Försvarshälsan och personalavdelningen. Diskussionerna var konstruktiva för alla i rummet och det var mycket som avhandlades. Allt från hur rekryternas fritidsutbud ser ut och tillgången till trådlöst internet, till rutiner för fysiska skador och psykisk ohälsa.Psykisk ohälsa är en av årets viktigaste frågor för Pliktrådet.
– I Försvarsmakten kan vi lära ut hur man ska tvätta händerna. Vi tror därför också att det går att lära ut första kamrathjälpen vid psykisk ohälsa, säger Lisa Holmqvist, ledamot i Pliktrådet.

Bra lösningar

Resten av onsdagen tillbringades vid Norrbottens pansarbataljon. Pliktrådet fick ställa frågor till bataljonschefen, överstelöjtnant Rikard Daleke, om allt från bussförbindelser till vilka utmaningar som har dykt upp efter återinförandet av värnplikten. Rådet imponerades bland annat av bataljonens rutiner för hur avvikelserapporter handläggs. Ett arbetssätt där plutonchefen avlastas i hög utsträckning.
– På många andra förband är det fortfarande plutonchefen som sitter och knappar ned allting. Det gör att många skadefall inte rapporteras för att hen inte hinner. Det är imponerande hur de har löst det här, säger Malin Eidmann.

Både Pliktrådet och Försvarsmakten är organisationer som är under uppbyggnad i spåren av värnpliktens återinförande. I den stora omställningen finns det delar som ännu inte har hunnit sätta sig för att öka de värnpliktigas medinflytande på regementet.
– Vi uppfyller det lägsta kravet för medinflytandet men det finns mer att göra för att öka det. Därför var det bra att Pliktrådet besökte oss för att driva på det, säger regementschefen Jonny Lindfors.

"Ett väldigt positivt bemötande"

Mot slutet av dagen fick Pliktrådet åka ut på skjutbanan. Där stod möten med värnpliktiga vid trosskompaniet i fokus.
– Att få umgås med värnpliktiga i deras vardag är både kul och väldigt viktigt för vårt arbete, säger Lisa Holmqvist.

Ledamöterna i Pliktrådet var båda nöjda med den breda helhetsbild som de fick av besöket på regementet.
– Det finns en väldigt stor vilja både i Boden och Arvidsjaur att använda pliktrådet som ett verktyg, snarare än att se oss som något som är av ondo. Vi har fått ett väldigt positivt bemötande vilket känns väldigt bra, säger Malin Eidmann.