Ett skepp kommer lastat med en kvinnlig besättning

Unik elevbesättning ombord på HMS Falken

För att få fler tjejer att intressera sig för Försvarsmakten görs sedan ett par år tillbaka riktade satsningar. Av den anledningen arrangerade Sjöstridsskolan i helgen en segling för bara tjejer ombord på HMS Falken. Något som slog riktigt väl ut.

23 unga kvinnor ombord HMS Falken i syfte att få veta mer om Försvarsmakten. Foto: Jenny Svensson/Försvarsmakten
Alla som vill får klättra upp i masten. Foto: Jenny Svensson/Försvarsmakten
Rebecka Haraldsson gör fast en av alla tampar ombord. "Jag trodde nog att vi mest skulle se på när andra jobbade, men så var det ju inte. Det var jobb direkt från det att vi kastade loss." Foto: Jenny Svensson/Försvarsmakten
Det är ett lagarbete som krävs för att allt ska fungera. Alla segel halas och bärgas manuellt. Foto: Jenny Svensson/Försvarsmakten
Jenny Wermelin, i mitten, har aldrig seglat tidigare. "Jag är positivt överraskad, kan nog tänka mig att göra värnplikten i marinen". Foto: Jenny Svensson/Försvarsmakten
Sekonden går igenom "givakt" och "manöver" innan ombordstigning. Foto: Jenny Svensson/Försvarsmakten
Under sina vaktpass får eleverna bland annat gänga ror, alltså hålla rätt kurs på fartyget. Foto: Jenny Svensson/Försvarsmakten

Schemat för Sjöstridsskolans skonerter HMS Gladan och Falken är tajt. Med ett ökat antal rekryter och kadetter på skolan, samt personal som ska vidareutbildas finns inte mycket utrymme för spontana aktiviteter. Men när tanken dök upp, och möjligheten gavs att mönstra ombord en hel elevbesättning enbart bestående av kvinnor, togs tillfället i akt.

23 tjejer i åldrarna 16-23 deltog under tre dagar ombord, vissa med segelvana sedan tidigare, andra helt utan. Den första dagen då fartyget låg i hamn i Kalmar, fick tjejerna en genomgång av säkerhetsrutiner och arbetet ombord, ta emot sin utrustning samt lära känna varandra och den fasta besättningen. Efter en natt i fast binge eller hängkoj kastade besättningen på Falken loss och seglade söderut.
Ett antal bleka nosar spejade mot horisonten för att få ordning på balansen och maginnehållet, men väl inomskärs igen lade sig sjösjukan hos de allra flesta. Precis som det brukar göra hos en ny besättning ombord.

Igen och då under längre period

Intresset har varit stort för tjejseglingen trots att den inte marknadsförts på bred front. Jenny Svensson, marinens rekryteringskoordinator har tillsammans med chefen för skonertdivisionen, Carl-Johan Ekholm, hållit i trådarna kring arrangemanget.

– Vi har lagt ut inbjudan på våra sociala kanaler och skickat den till målgruppen via vårt CRM-system ”Mitt Försvarsmakten”. Det är en databas där vem som helst kan anmäla sitt intresse för Försvarsmakten. I detta fall gallrade vi fram tjejer i en viss ålder som angett  intresse för marinen, säger Jenny Svensson.

Utöver seglingen gjorde besättningen också besök ombord på ett patrullfartyg och en ubåt vilket var mycket uppskattat. Jenny Svensson tror att det kommer bli fler liknande tillfällen med enbart kvinnor ombord.

– Vi har absolut uppnått vårt syfte: att fler nyfikna tjejer ska få en verklig inblick i hur det är att jobba ombord. Min uppfattning är att ingen av dem som deltog var minsta besviken eller missnöjd, så jag hoppas verkligen att vi kan göra en repris på detta om ett år. Och jag skulle gärna se att vi förlänger det med ytterligare ett dygn för att få mer tid att förklara och låta eleverna ställa frågor, säger Jenny Svensson, rekryteringskoordinator på Sjöstridsskolan.