Flygvapenchefen sammanfattar övningen

En veckas intensiv övning är över och flygvapenchefen, generalmajor Mats Helgesson, är mycket nöjd med resultatet.
– Vi har uppfyllt våra övningsmål och tar med oss många nyttiga lärdomar, säger han.

Chefen Flygvapnet, generalmajor Mats Helgesson visar övningsområdet under Flygvapenövning 19.
Chefen Flygvapnet, generalmajor Mats Helgesson visar övningsområdet under Flygvapenövning 19.
Chefen för Flygvapnet, generalmajor Mats Helgesson, visar upp övningsområdet under Flygvapenövning 19. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Försvarsutskottets ordförande Björn von Sydow och chefen Flygvapnet på besök vid Kallax flygplats under FVÖ 19.
Mats Helgesson besökte flera övningsorter under Flygvapenövning 19 för att se över verksamheten. Bland annat gjordes ett besök vid Kallax flygplats i Luleå tillsammans med försvarsutskottets ordförande, Björn von Sydow. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Den 22 mars klockan 12.00 gick startskottet för årets flygvapenövning. Den nyetablerade Flygstaben påbörjade sin första gemensamma övning med uppgift att leda de svenska luftstridskrafterna i ett nationellt högkonfliktscenario.

– Eftersom övningen varit ledningsprioriterad så har det legat mycket fokus på just stabens arbete. Det har varit väldigt lärorikt och nyttigt för oss alla, inte minst för mig som inte gått övad i befattning på flera år. Det jag kan konstatera efter vår första övning är att vi nu har väldigt många kompetenser samlade vilket ger goda förutsättningar för en bättre, smidigare och effektivare ledning, säger Mats Helgesson.

Övningen har även fokuserat på att utveckla förmågan till stöd och ledning av utländska flygstridskrafter vilket i allra högsta grad har färgat veckans moment. I ledningsstaben har man exempelvis förstärkts med samverkansofficerare från Finland.

– Att på ett smidigt sätt integrera våra finska medarbetare i våra staber är ett viktigt steg i vårt fortsatta samarbete med Finland. Vi blir allt bättre på detta och eftersom vår stridsteknik och taktik är ungefär densamma så är det väldigt smidigt, säger Mats Helgesson.

Ytterligare ett tydligt exempel på det finsk-svenska samarbetet är att svenska flygbasjägare övat och flugit gemensamt med finska helikopterbesättningar. Dessutom har finska stridsflygplan övat tillsammans med svenska Jas 39 Gripen som en del av det svenska försvaret och även varit en del i den spelade fiendestyrkan tillsammans med en svensk stridsflygsdivision.

Årets övningsområde har också påverkat övningen och gjort den mer komplex. Att befinna sig i en vintermiljö ställer andra krav på i synnerhet basförbanden som verkar på marken. För dem har veckan kantats av snö, kyla, halka och mörker. Att armé- och flygvapenövningarna genomförts samtidigt och i samma område har varit mycket bra. Gemensam strid och samordning står högt upp på agendan när det gäller att bli farligare för fienden.

– Eftersom våra förband är utspridda över landet så är vissa mer ovana vid kylan. Senast vi hade en flygvapenövning i vintermiljö var 2013 och jag ser gärna att vi inom några år övar i norr igen. Vi ska kunna verka var som helst och när som helst med en hög operativ effekt, säger Mats Helgesson.

På onsdagen den 27 mars avslutades årets flygvapenövning. Nu väntar hemtransporter och vila för de flesta av deltagarna. Sedan är det tid att förbereda sig för kommande övningar som exempelvis ACE (Arctic Challenge Exercise) som genomförs i slutet av maj i år samt Försvarsmaktsövning 2020.

– Nu gäller det att fånga in alla erfarenheter och omsätta dessa till planer, procedurer och nya träningsmoment så att vi får ett ännu starkare och slagkraftigare Flygvapen. Jag vill även rikta ett stort tack till alla medarbetare som gjort ett mycket bra jobb, hemvärnet för deras mycket viktiga insats samt allmänheten som visat förståelse och stöd för vår övningsverksamhet, säger Mats Helgesson.

Flygvapenchefen uppmanar även alla medarbetare som nu börjar röra sig hemåt till sina respektive förbandsorter att tänka på säkerheten i synnerhet i trafiken.