Kyliga kadetter övas i vintermiljö

En grundläggande vinterutbildning för framtidens officerare

Den torra vita snön frasar högljutt vid rörelser. Solen kämpar sig knappt över trädtopparna. Platsen är Ängesholmen utanför Boden, där en lätt bris för fram den råa kalla luften som omsluter allt och som är obarmhärtig mot bar hud. Kadetternas kläder och hår är vitfläckiga av frost och istappar. Förutsättningarna med mellan 20-30 minusgrader, dag efter dag, är hårda men utmärkta, när syftet är att lära ut hur man bemästrar vinterns utmaningar.

Charlotta Ryderås värmer en kamrats fot i sin armhåla, ett av övningsmomenten och en mycket viktig kunskap att ha med sig. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Ett svalkande bad i Luleälven. Självklart måste andningen vara under kontroll innan kadetten får tillstånd av Mats Olander från Försvarsmaktens vinterenhet att ta sig upp själv ur vattnet. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Utbildning i olika tekniker för strid på skidor. Är du vänsterhänt? Då ska du falla åt höger för att hålla vapnet över snön. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
"Alla som arbetar i Försvarsmakten ska ha en grundläggande förmåga att ta hand om sig själv och sina kamrater med den utrustning som är tilldelad. Övningen handlar om att uppnå en grundlaggande förmåga i vintertjänst," säger Peder Sunna, planeringsansvarig och biträdande övningsledare för vinterövningen. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Istappar i mustaschen och frost på kläderna. Deltagarnas goda humör lät sig inte rubbas. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Momentet TOS, taktiskt omhändertagande skadad. Inleds med en simulerad strid där några efterhand simulerar skada och i hast förs bakåt. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Kadetter på väg till kasernen, i gott mod, efter en natt i enskild förläggning, alltså en natt ensamma utomhus i närmare -30 grader. Nu väntar värme och återhämtning innan nya övningar utomhus. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
En kadett med gedigna kunskaper i att göra upp eld i vinterlandskap undervisar i skymningen sina kamrater inför momentet. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
När det råder sträng kyla är det viktigt att lägga in korta värmande träningspass, ibland en tre minuters löprunda, ibland som här ett pass i rörlighet. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Det är bra med riktigt kyligt när vi övar, då blir det på riktigt. När det är strax under nollan är det kallt, men man kan göra misstag utan att det får stora konsekvenser, men den möjligheten minskar vartefter temperaturen sjunker. Mellan -10 till -20 grader kan man göra en handfull misstag, utan större konsekvenser. Mellan -20 till -30 grader kan man göra några få misstag med risk för konsekvenser. Under -30 grader tillåts inga misstag, då får man skador. Kylan är en skarp motståndare, oavsett om det är fred eller krig. Då är det viktigt att man kan ta hand om sig, men även sina kamrater. När man själv är stark kan man hjälpa någon annan, när man själv är svag så får man hjälp av någon annan, säger planeringsansvarig och biträdande övningsledare Peder Sunna.

På plats i Boden för vinterutbildning är kadetter från Militärhögskolan Karlberg, närmare bestämt från 225:e kursen på det treåriga Officersprogrammet samt deltagare från Särskild officersutbildning (Sofu). Under ungefär en och en halv vecka får deltagarna utbildning i ett antal moment, hela tiden med kylan och snön som följeslagare. De har fått prova på att bada isvak i Luleälven, att värma kamraters fötter i sina armhålor, att strida på skidor, att övernatta ensamma i snön och mycket annat.

− Framför allt har jag tagit med mig vikten av rätt utrustning och att anpassa klädsel och utrustning efter rådande förhållanden. Samt hur mycket energi det går åt av att vistas i kall miljö. Att äta, dricka och återhämta är superviktigt om man ska hålla upp stridsvärdet i längden. Det här har också varit ett utmärkt tillfälle för oss att träna på personligt ledarskap eftersom både chefen, gruppen och individen har pressats på samma sätt, säger Charlotta Ryderås som går andra året på Officersprogrammet.

Ny plats, nya utmaningar

Varje årskull kadetter genomför en vinterövning någonstans i norra Sverige. Tidigare år har den hållits på andra platser, ofta i Arvidsjaur, så för de inblandade är Boden en ny upplevelse. Med stöd av Försvarsmaktens vinterenhet (FMVE) och Garnison Nord har övningen ändå genomförts på ett uppskattat sätt.

− Det bästa med övningen var vinterenhetens pedagogik och ledarskap. Vi har fått väldigt många verktyg att ta med oss! De har verkligen lagt vikt vid detaljer, varje detalj spelar roll. Missar man en liten sak kan det få stora konsekvenser för stridsvärdet säger Charlotta Ryderås.

Men extrem kyla, mörker och fysiska utmaningar. Visst måste väl ändå det sätta sina spår?

− Sammanhållningen i 225:e kursen är väldigt bra, det är ett bra gäng! Vi tar hand om varandra och är mån om att alla ska må bra, så det går egentligen före allt. Kamratskapen är väldigt god på vår kurs!

Vill du också bli officer? Läs mer om hur du ansöker.