Personalen i Mali löser sin uppgift – varje dag, dygnet runt

Runt om i Sverige tindrar ljusen och många gör sig redo för att fira jul med sina nära och kära. För soldaterna och officerarna i Mali 09 blir det däremot en lite annorlunda jul med sin tillfälligt nya familj – kamraterna inom kontingenten.

Det är många som är nyfikna och kommer fram och pratar med de svenska soldaterna. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Drygt 260 soldater och officerare ingår i Mali 09. Förbandet är i huvudsak verksamt i Minusmas sektor väst och förlagt på camp Nobel utanför Timbuktu, men kan om behov uppstår verka i hela Mali. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Miljön och vardagen skiljer sig åt från vad soldaterna och officerarna är vana vid. Hemma i Sverige är marken täckt av snö, i Mali är det sand så långt ögat kan nå. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten

Det är närmare 40 grader när spaningssoldaterna patrullerar genom staden Timbuktu i Mali. Kroppsskyddet skaver och svetten rinner under stridsskjortan. Det är december och om några dagar är det jul, men annat än att det står i kalendern så märks det knappt av. Livet i den sandtäckta staden håller samma tempo och på gatorna springer barn runt och vinkar glatt till soldaterna som just nu befinner sig långt hemifrån. För insatspersonalen är det en dag som alla andra, de är i tjänst och löser sin uppgift. Dygnet runt, varje dag.

– Det känns bra att vara på plats och hjälpa andra människor, jag har sett fram emot att åka ner och det är det här som vi har tränat och förberett oss inför i drygt ett halvår. Men det är klart att man ibland stannar upp och tänker på dem hemma i Sverige, säger Johan, som är ställföreträdande gruppchef på spaningskompaniet.

En ny verklighet

Johan går lugnt och metodiskt genom de olika kvarteren tillsammans med sin grupp. Med sig har de en tolk som hjälper till när de behöver prata med olika människor för att få reda på läget i området. För soldaterna från Skaraborgs regemente (P 4) är det en stor omställning från vardagen som de är vana vid. Klimatet, trafiken och det komplexa säkerhetsläget gör att det krävs vaksamhet på allt som sker när man vandrar runt i staden.

– Vi har en bra utbildning och utrustning för att lösa våra uppgifter här nere i Mali. Jag upplever att utbildningen gav oss en bra grund att bygga vidare på, förklarar Johan.

Julfirande i Mali

Just denna operation varade i drygt två dagar och när spaningssoldaterna fått svar på de frågor de haft med sig ut och det sista fordonet rullat in till Camp Nobel möts de av julpynt och pepparkakor. Några passar på att ringa ett samtal hem till sin familj för att höra att allt är bra. Det blir ett litet, men välförtjänt, avbrott i vardagen för personalen i insatsområdet.

– Julen är en tid för gemenskap och även om man är i tjänst dygnet runt i insatsområdet så är det viktigt med återhämtning och att fira traditioner. Samtidigt som vi löser våra uppgifter så avsätter vi tid för att umgås med varandra, säger Magnus Frykvall, kontingentschef Mali 09, som samtidigt passar på att önska alla där hemma en trevlig jul.