Utan mat och sömn – när Livgardets rekryter prövas

I början av vecka 49 syns Livgardet runt om i norra och centrala Stockholm. Det är cirka 250 rekryter som genomför "Livgardisten", en tuff prestationsövning där de testas både fysiskt och mentalt.

Som soldat på Livgardet utvecklar man kompetens för strid såväl i skogsmiljö som i stadsmiljö. Övningen Livgardisten börjar i skogsområdena kring norra Stockholm och avslutas i Stockholm city. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten

Efter några månaders utbildning sätts Livgardets rekryter på prov under den övning som kallas för Livgardisten. Med full stridsutrustning och tung packning tar rekryterna sig fram genom Stockholms norra och centrala delar, och avslutar vid Kavallerikasern på Östermalm under tisdagseftermiddagen. De rör sig plutonvis, vilket innebär att cirka 40 rekryter marscherar tillsammans. Bland annat passerar de Sveavägen och Vallhallavägen.

Under måndagen befinner sig delar av de blivande soldaterna i Kungsängenområdet. Rekryterna ska bland annat fira sig ner för en bergsklippa med hjälp av rep och paddla över vattendrag i gummiflottar.

– Under övningen Livgardisten pressar vi rekryterna enormt både fysiskt och mentalt. De får bland annat begränsat med mat och sömn samtidigt som de förväntas prestera maximalt. Vi vill att de ska få bättre självkännedom och självkänsla, och lära sig att prestera trots svåra förhållanden. I slutändan bidrar det även till ett starkare försvar, säger Linda Mattila, planeringsofficer för 12:e motoriserade skyttebataljonen.

 

Vill du också göra grundutbildningen på Livgardet?

Läs mer om Militär grundutbildning 
Läs mer om vilka insatsförband på Livgardet du kan rikta in dig mot