Åter på svensk mark

FS35 medaljerades för sina insatser

Fortsättningsstyrkan, FS35, har bytt hetta i Afghanistan mot ett kyligt Norrland och Boden. Efter en insats på sex månader är därmed förbandet FS35 tillbaka på svensk mark.

Förbandet FS35 i sin helhet, tillbaka i ett betydligt kyligare Boden efter sex månader i Afghanistan. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Förväntansfulla inför att hemkomstceremonin skulle till att börja. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Hemvärnets musikkår fanns på plats under ceremonin. Foto: Viktoria Szacaks/Försvarsmakten
Armétaktisk chef, Fredrik Ståhlberg, på väg att dela ut Försvarsmaktens förtjänstmedaljer för internationella insatser. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Armétaktisk chef, Fredrik Ståhlberg, på plats i Boden för att hylla veteranerna och samtidigt dela ut medaljer. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Mauricio Romero, A 9, tillsammans med mamma, pappa och bror som hade rest från Göteborg för att närvara vid ceremonin. Mamma Pamela var rörd ”Det är en erfarenhet för livet för honom, men nu är vi glada att han är tillbaka i Sverige”. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Försvarsmaktens förtjänstmedalj för internationella insatser. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Även anhöriga tilldelades medaljer för deras insatser på hemmaplan. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten

Under torsdagseftermiddagen uppmärksammades förbandet FS35 genom en hemkomstceremoni där bland annat anhöriga från olika delar av Sverige hade tagit sig till Boden och Artilleriregementet, A 9. Med tårar i ögonen fick ditresta anhöriga se deras familjemedlemmar motta gratulationer och uppskattning från bland annat armétaktisk chef, Fredrik Ståhlberg som valde att framföra några budskap.
– Ni har gjort ett gediget och bra arbete. Ni har varit engagerade gentemot uppdraget och på så sätt hedrat Sverige. Vi är stolta över er.

Vid ceremonin fick förbandet motta Försvarsmaktens förtjänstmedalj för internationella insatser. Hyllades gjorde även hemmahjältarna, de familjemedlemmar och anhöriga som under det senaste halvåret har varit ett enormt stöd och därmed också tagit mer ansvar hemmavid. De anhöriga hedrades därför med en anhörigmedalj.

Sergeant Maurico Romero, A 9, är en av de 31 soldater som ingick i förbandet som verkade i Afghanistan. Efter en lång hemresa var det av naturliga skäl oerhört skönt att vara tillbaka i Sverige och Boden.
– Det kan låta klyschigt men borta bra, men hemma bäst. Vi har haft det jättebra, men det är riktigt skönt att vara tillbaka. Nu ska jag rå om min familj och umgås med dem innan en veckas arbete väntar. Därefter blir det julledighet, en efterlängtad sådan.