Flygbasjägarna mot världen

VM är nästa utmaning för prickskyttarna från F 17

I somras överraskade flygbasjägarkompaniet många då de vann amerikanska arméns årliga prickskyttetävling i Tyskland. Resultatet i Europe Best Sniper Team Competition ledde till att teamet från F 17 bjöds in till ”VM” i USA som avgörs i Fort Benning, Georgia, mellan den 15 och 19 oktober.

Flygbasjägarna David, Erik och Emil försvarar Sveriges färger i ”VM i militärt prickskytte” på amerikanska arméns prickskytteskola i Fort Benning, Georgia. Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten
Med hjälp av bland annat ballistikkort räknar observatören ut de inställningar skytten ska ha på sitt vapen. Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten
Inställningarna på prickskyttegeväret är många. Bland annat avstånd, temperatur, vind- och rotationsavdrift ska det kompenseras för. Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten
Ett av momenten under EM var skjutning på 950 meters avstånd. Erik skjuter medan Anton som observatör ger fakta och förutsättningar till skytten. Foto: Gertrud Zach
Prickskytt under "stalk", det vill när skytten framskrider mot målet utan upptäckt. Foto: Flygbasjägarkompaniet
I ”EM” i Tyskland tog Anton och Erik en lika överraskande som välförtjänt guldmedalj. Foto: Kevin S. Abel

När Erik och Anton från Blekinge flygflottilj, F 17, klev upp överst på prispallen i det som kan kallas för EM i militärt pricksskytte, så gjorde de det bland 34 prickskyttepar från 19 länder, däribland stornationer som Frankrike, Storbritannien och inte minst USA, vilket är det land som arrangerar eventet och är den enda icke-europeiska deltagaren. Efter tolv prickskytterelaterade moment såsom skjutning mot mål på 950 meters avstånd, avståndsbedömning, orientering, diverse skjutningar under stress, dold framryckning och skjutning från olika plattformar såsom gummibåt och helikopter, var sensationen ett faktum.

– Vissa av de andra länderna har på papperet bättre vapen, så jag hade på förhand varit nöjd med en topp-10-placering, säger Anton som agerade observatör i teamet.

Lagkamraten Erik var skytt:

– Vi visste att vi låg i underläge med vårt vapensystem och den kaliber vi använder, men vi har en väldigt bra soldatutbildning att luta oss mot.

Observatören är chef i paret och har som huvudsaklig uppgift att bedöma och beräkna avstånd, vind, temperatur och andra omständigheter, samt leverera informationen till skytten, så att denne kan fokusera på sin uppgift.

Att sätta ett skott på långt avstånd är avsevärt mer komplicerat än man kan tro. På 1 000 meter kommer kulan att dra sig 70 centimeter åt sidan enbart av det faktum att kulan roterar utifrån gevärspipans svarvning. Ovanpå detta kommer vindens och temperaturens påverkan.

– Är det till exempel varmt ute, så får man en högre träffbild eftersom kulan färdas snabbare, säger Erik.

VM i Fort Benning

I teamet som representerar Sverige och F 17 är Erik åter skytt. Anton stannar hemma och går utbildning och ersätts som observatör av David, som senast i Tyskland agerade reserv och support. Ny i teamet är Emil, som är lagledare och reserv under VM-äventyret.

Om motståndet var tufft i Tyskland, så är det benhårt i USA. 32 lag är inbjudna. 22 av dessa består av de skarpaste amerikanska förbanden, däribland Marine Scout Sniper School, Navy Seals, US Army Special Forces och inte minst förra årets segrare 75th Ranger Regiment. I startlistan finns även självaste FBI.

Bland de blott tio länder som bjudits in att utmana amerikanerna märks förutom Sverige bland annat Storbritannien, Tyskland, Australien och Israel.

Erik, David och Emil känner ingen press, trots att de anländer till USA som regerande europamästare.

– De vi möter denna gång är bäst i världen och många har erfarenhet från skarpa internationella insatser. En del av dem har varit med längre i försvaret än vad mina killar varit i livet, säger lagkapten Emil. Vi åker dit som tvättsvampar och vill suga åt oss så mycket kunskap som möjligt.

De erfarenhetsutbyten svenskarna är ute efter lär dock ske först efter genomförd tävling. Eventet är prestigefullt och under pågående batalj är det ingen som vill ge motståndarlagen någon fördel.

Målsättning

F 17-skyttarna sätter målet högt, men rimligt.

– Vi vill gärna vara med under finaldagen, säger David. Dit går de 16 bästa lagen, det vill säga hälften av de startande.

En stor skillnad från tävlingen i Tyskland är att samtliga prickskyttepar nu kommer att tävla med samma utrustning; amerikanska M110 SASS, kaliber 7,62 för skytten och M4, kaliber 5,56 för observatören.

– Att vi kommer att låna all stridsutrustning och vapenmateriel från amerikanerna är den största utmaningen, säger Emil. Den utrustningen har vi aldrig tidigare övat med och vi är inte bekanta med vapnet annat än dess grundläggande funktion och handhavande.

Erik, som ryckte in på F 17 under hösten 2016, har under hela sin utbildning och tjänstgöring skjutit med sin PSG90B, så även under EM i Tyskland. Observatörens vapen på hemmaplan är en AK5C.

Helhet

Att vara en bra skytt är förstås extremt viktigt inom prickskytte, men det är fler faktorer som är avgörande för ett bra resultat. Samarbetet mellan skytt och observatör är givetvis A och O, men också det som kallas soldatförmåga – det vill säga helheten, inkluderande bland annat sådant som orientering, maskering, kondition och uthållighet. De svenska prickskyttarna i allmänhet – inte bara de på F 17 – har en hög soldatförmåga.

– Prickskytteyrket handlar om så mycket mer än att ta själva skottet, säger Emil. Ett skott som tar 30 sekunder ”från upptäckt till nedkämpning” kan föranledas av fem dagars förberedelser och bestå av två dagars efterarbete.

– Även under själva momentet är det mycket som ska ske, tillägger Erik. Du ska ta dig in obemärkt i området, maskera dig, inta din position, inhämta information och upprätta samband, med mera. Sedan gäller det ju också att ta sig därifrån levande efter att skottet ljudit genom luften.

– Ja, att trycka på avtryckaren är en ytterst liten del. Det handlar ofta om att gå långt och bära tungt. Alla vill vara prickskyttar tills det är dags att göra prickskyttetjänst, skrattar Emil.

Förberedda

Inför USA-äventyret har F 17-teamet inte lämnat något åt slumpen.

– Vi vet var tävlingen kommer att hållas, så vi har bland annat letat kartor på nätet och försökt bedöma vindar och andra förutsättningar redan nu i förväg, säger David.

– Vi har också använt kvällar och helger till att träna skytte på längder och måltyper som vi inte normalt har tillgång till, säger Erik. Dessa möjligheter har vi fått på Kosta skjutfält genom Marinbasen i Karlskrona. En stor eloge till dem.

Fredagen den 19 oktober vet vi hur det gick i USA. Våra svenska flygbasjägare är redan vinnare, men förutom all den nya erfarenhet som kommer att införskaffas, märks det att grabbarna är sugna på mer framgång.