"Tydligt att vi kompletterar varandra"

Övning med flygvapnet, marinen och armén

Under en vecka övade förband ur Amfibieregementet, Helikopterflottiljen och Livregementets Husarer runt Oskarshamnstrakten samt på Öland. Målet har varit att genom samverkan mellan förbanden öka förmågan till gemensamt försvar av Sverige.

Soldat från 31.bataljon backar ombord ett terrängfordon på svävare från amfibieregementet
Soldat från 31.bataljon backar ombord ett terrängfordon på svävare från amfibieregementet
En svävare från andra amfibiebataljon tar ombord ett terrängfordon från 31:a bataljon för överskeppning till Öland. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Soldater från 31:a bataljon luftlandsätts på Öland av en Helikopter 16 (Blackhawk) från andra helikopterskvadron. Foto: Robin Kruger/Försvarsmakten
Ledningen för andra amfibiebataljon och 31:a bataljon planerar den gemensamma landsättningen. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten

Under måndagen möttes andra amfibiebataljon, 31:a bataljon och andra helikopterskvadronen i Figeholm för gemensam planering av en insats på norra Öland. Den gemensamma målsättningen var att förbättra förmågan till samverkan och samordning mellan förbanden och därmed öka förmågan att försvara Sverige.

När tre förband övar tillsammans uppstår situationer som kräver ett gott samarbete mellan de olika förbandens ledningar. Det är detta samarbete som varit i fokus att utveckla under den gångna veckan. Ofta genomförs övningar inom sitt eget verksamhetsområde, den här övningen har involverat tre: flygvapnet, marinen och armén.

– Det har varit intressant ur perspektivet att vi alla har olika metoder och synsätt, vilket skapar tillfälle där vi kan dra lärdom av varandra, berättar kapten tillika bataljonsövningsledare för 31:a bataljon Johan Nilsson.

Övningens huvudmoment har utspelats som ett samordnat anfall med delmomenten landstigning med stridsbåt och svävare, luftlandsättning med helikopter samt markstrid. Förbanden nyttjade sin goda rörlighet och förflyttade sig från fastlandet till norra delen av Öland. De inblandade parterna ser positivt på övningen då man har fått möjlighet att utveckla både den gemensamma och förbandens egna förmåga.

– En sådan här övning innebär att vi bygger förmåga tillsammans och det blir tydligt att vi kompletterar varandras kompetenser och blir starka tillsammans, säger övningsledaren överstelöjtnant Michael Jiveborn.