Spänd förväntan under rekryternas första dag

En ny kull rekryter påbörjade i dag den militära grundutbildningen och inledde resan mot att bli soldat. Att det låg både nervositet och förväntan i luften kan Max Åhlén, som anlänt till Skaraborgs regemente i Skövde, intyga.
– Det känns bra, det känns lite stressigt att inte veta riktigt vad som händer, men det är kul. Jag har sett fram emot det här, säger han.

109 rekryter påbörjade militär grundutbildning vid Luftstridsskolan i Uppsala. Drygt tio procent av de antagna har kommit in via plikt och övriga har sökt frivilligt. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Runt 80 stycken rekryter ryckte in på Skånings kompani vid Skaraborgs regemente i Skövde. Rekryterna skall utbildas i nio månader och skall till huvuddel utbildas till pansarskyttesoldater. Foto: Joakim Elv/Försvarsmakten.
August Nilsson, Södra skånska regementet, har fått värdefulla tips innan inrycket. "Min kompis ryckte in för två månader sedan och han har delat med sig av några bra life-hack, exempelvis dubbla strumpor för att undvika skavsår eller babypuder vid ljumskarna", säger han. Foto: Marcus Nilsson/Försvarsmakten.
Andreas Holgersson, nyss hemkommen från en fem månaders backpacker-resa genom bland annat Australien och Indonesien tar vid inrycket vid Blekinge flygflottilj emot delar av sin personliga materiel. "Jag hade ingen direkt plan på vad jag ville bli när jag mönstrade. Nu fick jag en befattning som fälthållningssoldat och det känns bra. Jag ser fram emot alla utmaningar, att klara kyla och trötthet", säger han. Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten.
Blivande pansarskyttesoldater vid Skaraborgs regemente i Skövde. Foto: Joakim Elv/Försvarsmakten.
Hjördis Otto Vallin från Stockholm kom till Trängregementet i Skövde. "Jag har varit nervös så länge så jag vill bara sätta bollen i rullning", säger hon. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten
Uppställning för rekryterna vid Luftstridsskolan i Uppsala. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Fordonsförare Daisy Kosutyak i samtal med blekingemedia vid inrycket på Blekinge flygflottilj. "Jag hade siktet inställt på att bli skyttesoldat, men så blev det inte denna gång. Men det känns bra ändå, och jag kommer nog söka mig vidare mot skyttesoldat igen vid ett senare tillfälle", säger Daisy. Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten.
Vid Norrbottens flygflottilj i Luleå påbörjade 94 personer den militära grundutbildningen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Det var bråda tider på förrådet i Halmstads garnison under måndagen. Rekryterna var blandat till Luftvärnsregementet och till första tekniska bataljonen vid Försvarsmaktens tekniska skola. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten

Oavsett om man ansökt frivilligt eller om man kallats till mönstring och blivit uttagen att göra militär grundutbildning är själva utbildningen densamma. Bland de rekryter som i dag tagit sina första steg på kaserngårdar runt om i landet fanns således båda kategorierna representerade – de som från början kallats till mönstring och de som ansökt frivilligt. 

– Jag kom inte in via plikten så jag sökte frivilligt. Det ska bli spännande att utmana sig själv och se hur mycket man pallar, säger August Nilsson som ska utbildas på Södra skånska regementet.

En av de som blivit antagen via plikt var William Thofte, en blivande stridsledningssäkerhetssoldat vid Luftstriddskolan i Uppsala.

– Det är mycket spännande och jag vet inte riktigt vad som väntar. Jag kommer ta det som det kommer, säger han samtidigt som han blir tilldelad sin personliga utrustning.

Armén, marinen och flygvapnet

Dagens inryck har bestått av rekryter som kommer att utbilas inom både armén, marinen och flygvapnet. De tre första månaderna är likadan för alla innan utbildningen specificeras mot respektive befattning.  

För Lisa Holmqvist var det naturligt vilket område hon skulle utbildas inom.  

– Jag trivs till havs och har seglat mer eller mindre hela livet, så att det skulle bli marinen var rätt givet, säger Lisa vid Sjöstridsskolan i Karlskrona. 

Andreas Tingström har sett fram mot att rycka in och ansökte själv om att
genomföra grundutbildningen vid Göta ingenjörregemente i Eksjö.

– Det är pirrigt. Jag har velat göra grundutbildningen ett tag och jag tror det kommer vara mycket att lära sig med tydliga regler. Jag tror det bygger karaktär, säger Andreas. 

För de som inte vet hur de skall tillbringa det kommande året finns fortfarande möjlighet att ansöka till militär grundutbildning med start 26 november 2018. 

Kön var lång till förrådet hos Sjöstridsskolan i Karlskrona. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten.
Josef Albertsson och Lisa Holmqvist köar för att hämta sin utrustning. De ska tillbringa sina närmaste nio månader på Sjöstridsskolan i Karlskrona för att utbildas till tekniker respektive telekrigssjöman. "Jag är jättetaggad och ganska stolt över att Försvarsmakten valt ut just mig", säger Josef som troligen inte hade mönstrat hos Rekryteringsmyndigheten självmant. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten.
Anton Wahlstrand är en av 150 rekryter som ska tillbringa nio månader hos Trängregementet. "Jag hoppas att det ger mig vad jag har förväntat mig, att jag utvecklas som person och blir mer självständig. Jag är redan lite halvskakis, men det är ju det jag är ute efter, så det är bara bra," säger han. Foto: Sara Sjöström/Försvarsmakten
"Förväntningarna är rätt höga men jag har samtidigt ingen aning om vad jag ska förvänta mig. Jag tror att det kommer bli jobbigt, roligt och man kommer att få lära sig mycket om sig själv", säger Sebastian Holm som är en av 123 nya rekryter vid Skaraborgs flygflottilj. Foto: John Lidman/Försvarsmakten.
136 rekryter vid Göta ingenjörregemente anlände för att påbörja sin nio månader långa grundutbildning. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten.
Under första dagen vid Göta ingenjörregemente har rekryterna bland annat fått hämta ut materiel och lära sig uppställning. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten.
Wincent Franzén är en av de nya rekryterna som blivit kallad att genomföra grundutbildningen genom totalförsvarsplikt. "Det är lite nervöst, men det är bara att gilla läget och göra det bästa utav det. Nu känns det bra att vara här och jag får ta det bit för bit." Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten.
Isak Leiknes och Vincent Rahm vid Norrbottens flygflottilj i Luleå. "Mina förväntningar på grundutbildningen är att det kommer att vara lärorikt och fysiskt jobbigt. Men ändå roligt. Jag tog reda på fakta om grundutbildningen via webben innan", säger Isak. "Det känns bra att vara här, lite kallare än hemma", säger Vincent från Stockholm. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Efter uthämtning på förrådet vid Halmstads garnison var det slit och släp med säckarna, fulla med materiel, hela vägen till kasernbyggnaden. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten