Nya rekryter påbörjar militär grundutbildning

Under måndagen råder det febril aktivitet på flera förband runt om i landet. Cirka 1 200 rekryter rycker nämligen in för att genomföra den militära grundutbildningen.
– Jag tycker om att bygga och meka och valde därför mekaniker på mönstringen. Att utbildningen genomförs under plikt spelar ingen roll, när jag ger mig in i något så slutför jag det, säger Maja Olsson som påbörjar utbildningen vid Göta ingenjörregemente i Eksjö.

Jessika Svärd, rekryt på Luftvärnsregementet, får ut en värmetröja på förrådet. Den lär inte behövas den närmsta tiden, men rekryterna som rycker in ska utbildas i elva månader. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Bärsäck, stridsäck, sovsäck och liggunderlag kommer att användas flitigt under utbildningen. Bild från Södra skånska regementet. Foto: Marcus Nilsson/Försvarsmakten
Genomgång i hur man bäddar sängen på ett korrekt sätt vid Södra skånska regementet. Foto: Marcus Nilsson/Försvarsmakten
Livregementets Husarer i Karlsborg hälsade i dag 87 stycken rekryter välkomna till regementet för utbildning till jägargruppbefäl. Foto: Fredrik Stéen/Försvarsmakten
Livregementets Husarer i Karlsborg hälsade i dag 87 stycken rekryter välkomna till regementet för utbildning till jägargruppbefäl. Foto: Fredrik Stéen/Försvarsmakten
239 rekryter strömmade in till Ledningsregementet i Enköping. Foto: Martin Larsson/Försvarsmakten
Inskrivning vid Luftvärnsregementet i Halmstad. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
På förrådet vid Luftvärnsregementet i Halmstad. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten

Utöver Maja Olsson från Avesta är det i Eksjö ytterligare 55 rekryter som nu kommer att utbildas till gruppchefer, mekaniker, stridssjukvårdare och sjukvårdssoldater. Ludvig Delvret berättar om varför han nu står på kaserngården. 

– Jag blev kallad till mönstring och baserat på mina resultat blev jag rekommenderad tjänsten som gruppchef. Jag vill inte plugga vidare direkt efter gymnasiet och då kändes det här som en bra grej, och som något bra att ha på sitt CV i framtiden.

Till Södra skånska regementet (P 7) anlände 151 förväntansfulla rekryter. Det är den första kullen på Södra skånska regementet som omfattas av plikt sedan värnplikten lades vilande för närmare 10 år sedan. 

– Jag är uttagen mot vagnchef på stridsfordon som var mitt förstahandsval. Jag har varit intresserad av att göra en grundutbildning och kanske att ta en anställning efter utbildningen, säger Evelina Lööf som har elva månaders utbildning framför sig på P 7. 

En annan som också skall utbilda sig inom stridsfordon men på en annan plats i Sverige är 18-åriga Moa Berg. När hon kommer till Ledningsregementet i Enköping berättar hon att hon är positivt överraskad över att det är fler kvinnor på plats än hon hade förväntat sig. 

Hur känns det att vara här?

– Det känns spännande att vara här, lite halvtråkigt att säga hejdå till alla. Men man kommer ju att komma hem, säger Moa.

Känslan av att en spännande tid väntar framöver delas av Benjamin Seigerud som skall utbilda sig i Skövde på Skaraborgs regemente. Han hoppas att växa som människa under utbildning men berättar också om några farhågor. 

– En utmaning komemr bli den minskade möjligheten till kontakt med anhöriga och kamrater via sociala medier och internet. Men jag är förväntansfull. 

Senare i år blir det ytterligare tre tillfällen då rekryter rycker in för grundutbildning runt om i landet. Det sker den 30 juli, 20 augusti och 17 september. 

Maja Olsson, 21 år från Avesta, rycker in som mekaniker vid Göta ingenjörregemente. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Ludvig Delvret, från Uddevalla, rycker in som gruppchef vid Göta ingenjörregemente. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Moa Berg, vid Ledningsregementet, ser fram emot en lärorik utbildning som stridsfordonsförare. Foto: Martin Larsson/Försvarsmakten