Multisport och logistik – en utmärkt kombination

Att kombinera en elitsatsning med ett jobb är få förunnat, men verklighet för kapten Cecilia Jessen. Hon är deltagare i ett av världens främsta multisportlag, men representerar också Försvarsmakten vid tävlingar runt om i Sverige och världen.

Dameliten i cykelklunga på Lidköpings regniga gator.
Dameliten i cykelklunga på Lidköpings regniga gator. Foto: Anette Karlsson/Försvarsmakten
Några ur den svenska dameliten under löpningsmomentet.
Några ur den svenska dameliten under löpningsmomentet. Foto: Anette Karlsson/Försvarsmakten
Cecilia Jessen under militära VM i Triathlon i Lidköping helgen den 16-17 juni.
Cecilia Jessen under militära VM i Triathlon i Lidköping helgen den 16-17 juni. Foto: Anette Karlsson/Försvarsmakten

Femtio procent av sin arbetstid spenderar Cecilia Jessen på Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS, i Örebro där hon jobbar med logistikfrågor.

Resterande tid lägger Cecilia på att tävla i multisport som en del av Försvarsmaktens elitsatsning, FM Elit. Hon tävlar även i ett av världens främsta Adventure Racing-lag; Greener Adventure Team. Laget består förutom Cecilia, av tre killar, som tävlar non-stop i grenarna löpning, mountainbike, paddling, klättring och olika äventyrsmoment.

Tävlingsformen Adventure Racing pågår från tre till sju dygn och banan som laget ska navigera sig igenom med karta och kompass är mellan 50 till 80 mil lång.

De två vardagarna skiljer sig lite åt, men är en bra kombination enligt Cecilia.

– Logistik är ett brett område och därmed är mina arbetsuppgifter väldigt varierande. Alltifrån att vara ute i "terränglådan" till att sitta vid skrivbordet och analysera uppgifter eller delta i möten. Det är ganska skönt med den variationen mellan alla långa träningstimmar, säger Cecilia.

Från Kina till Lidköping till landslaget

Cecilia är nyss hemkommen från en långtävling i Kina som hon har laddat för i flera månader. Trots det deltog hon i militära VM i Triathlon som hölls i Lidköping den 16-17 juni. Värd för arrangemanget var Skaraborgs flygflottilj, F7. Närmare 180 deltagare från 24 länder fördelat på fyra klasser (herr elit, dam elit, herr senior och dam senior) simmade 1 500 meter, cyklade fyra mil och löpte 1 mil.

– Även om jag just nu inte har toppat formen för en så "kort" tävling som en olympisk triathlon så är det jätteroligt att tävla i triathlon och framförallt en fantastisk upplevelse att delta i ett militärt VM på hemmaplan. Och extra kul att vi var tre kollegor ur FMTIS som blev uttagna till landslaget. Det är ett minne för livet, säger Cecilia stolt.

Cecilia placerade sig på en 30:e plats i klassen dam elit precis som kollegan Nathalie Säfsten som kom 26:e plats. Marcus Ekström, också från FMTIS, placerade sig på en 11:e plats i klassen herr senior.

Ingen hängmatte-semester

I augusti väntar nästa stora tävling. Då deltar Cecilia i ett Adventure Race som startar i Stockholm och slutar i Finland. Så någon semester i hängmattan blir det inte riktigt för kapten Jessen.

– Jag kommer att trappa upp min träning och ladda för augusti. Det är ju nu min tävlingssäsong är som mest intensiv. Men det blir ett par veckors vila, men kanske först i höst, avslutar Cecilia.