"Kön är klar"

Nu är hela Mali 07 hemma i Sverige

När medaljceremonin för Mali 07 genomfördes under torsdagen var det, trots all pompa och ståt, en viss sordin över stämningen. Det berodde på att en del av styrkan blivit kvar i Mali, sedan flygplatsen i Timbuktu stängdes efter en granatattack. Nu är de äntligen åter på svensk mark och idag fick de ta emot sina välförtjänta medaljer av överbefälhavaren.

Överbefälhavare Micael Bydén tvekade inte att återvända till Norrbotten för att medaljera de sista soldaterna ur Mali 07. ”In i det sista fick ni hantera påfrestningarna i den utsatta miljö ni har verkat i och ni blev några dagar försenade. Men nu är ni här. Det är med glädje och stolthet som jag hälsar er välkomna hem” sa han i inledningen av sitt tal. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Under lördagen anlände de sista soldaterna ur Mali 07 till Norrbotten efter några dagars försening på grund av en attack mot flygplatsen. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Soldaten Erik var glad över att vara hemma igen ”Det är riktigt härligt att få återse de svenska skogarna igen efter att bara ha sett sand ett bra tag och det ska bli riktigt skönt att se mina nära och kära igen. Extra skönt med tanke på förseningarna.” Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Regementschefen, överste Ulf Siverstedt, tackade soldaterna. ”Ni har uppträtt på ett professionellt sätt och varit goda ambassadörer för såväl FN som Sverige. Se nu tillbaka på det som Mali 07 har gjort under detta halvår med stolthet – ni har gjort skillnad!” Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Den sista delen av Mali 07, som blev försenade på grund av en granatattack mot flygplatsen i Timbuktu, är äntligen åter i Sverige. Idag fick de ta emot sina välförtjänta medaljer av överbefälhavaren. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Stor lättnad för de anhöriga som nu äntligen fått hem sina soldater. De fick också medalj, som tillhandahålls av Invidzonen, som tack för sina uppoffringar. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Flaggan halas. FN-flaggan har vajat på kaserngården sedan Mali 06 tog över i insatsområdet i Mali i maj 2017. Nu när hela förbandet Mali 07 är hemma är insatsen avslutad och efter ceremonin halades flaggan. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Chefen för styrkan, Anders Landewall, var mycket nöjd över att ha fått hem all sin personal. ”Nu hoppas jag att alla, efter helgens hemkomstprogram, kan få njuta av en skön ledighet och av den svenska sommaren.” Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Läkaren Anders uppmärksammades av överbefälhavaren. Han tilldelades en tilläggskrans till Försvarsmaktens medalj för internationella insatser ”för sitt mångåriga, mycket uppskattade, särskilt efterfrågade och professionella arbete som läkare vilket möjliggjort avgörande sjukvårdsförmågor för förbandet som utan dessa kraftigt begränsats i sin rörlighet och förmåga i Timbuktu, Mali 2018.” Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Eftermiddagens åskoväder gjorde att ceremonin fick ta plats i gymnastiksalen vid regementet. Trots detta var stämningen god. Blandade känslor av lättnad, stolthet, trötthet och förväntan var märkbara i lokalen.

Överbefälhavare Micael Bydén, som lämnade länet på fredagskvällen,  hade kommit tillbaka till Boden för att medaljera soldaterna.     

– Så har ni då återvänt, från Malis röda sand till skogarna i Norrland. In i det sista fick ni hantera påfrestningarna i den utsatta miljö ni har verkat i och ni blev några dagar försenade. Men nu är ni här. Det är med glädje och stolthet som jag hälsar er välkomna hem, sa han i inledningen av sitt tal.

”Självklart att komma tillbaka”

För överbefälhavaren var det självklart att återvända till Boden för dagens ceremoni.
– För mig var det viktigt att komma och medaljera resten av styrkan och möta deras anhöriga. Nu är alla tillbaka i Sverige och förbandet är samlat igen, det känns bra. Inte minst för de anhöriga.

Soldaten Erik är en av dem som fick vänta några extra dagar på att komma hem. Han var på gott humör när styrkan landade på Kallax flygplats tidigare under dagen.
– Det är riktigt härligt att få återse de svenska skogarna igen efter att bara ha sett sand ett bra tag och det ska bli riktigt skönt att se mina nära och kära igen. Extra skönt med tanke på förseningarna.

Chefen för styrkan, överstelöjtnant Anders Landewall var märkbart lättad efter ceremonin.
– Jag är mycket nöjd över att äntligen ha fått hem all min personal. Nu hoppas jag att alla, efter helgens hemkomstprogram, kan få njuta av en skön ledighet och av den svenska sommaren. Vidare så håller jag och hela Mali 07 tummarna för Mali 08 i deras fortsatta arbete i insatsområdet.