Helikopterflottiljens rekryter snart i mål

Grundutbildningen för Helikopterflottiljens nya soldater 2018 avslutas den här veckan. Flygvapenövning 18 var slutövning för Helikopterflottiljens rekryter som i snart nio månader utbildat sig till fälthållning- eller räddningssoldater. Robin Svensson och Edvin Andersson har gått sin utbildning i fälthållning på F17 i Ronneby men återvände för ett par veckor sedan hem till Malmen. Nu väntar en muckarfest och direkt därefter börja de sina nya jobb på flottiljen.

Edvin och Robin framför en sop-och blåsmaskin som används för att hålla landningsbanorna rena. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Robin Svenssons arbetsplats. För många av Helikopterflottiljens soldater ingår att man får lära sig att köra olika typer av tunga fordon. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Sommar som vinter, dag som natt ska Edvin Andersson se till att Malmens flygplats är öppen. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Flygvapenövningen blev en mjuk övergång mot vad de kommer att syssla med de närmaste åren, att hålla Malmens flygfält öppet för Försvarsmaktens helikoptrar och flygplan. Under de första dagarna fick de åka runt på bansystemet för att lära sig namnen på allting och kommunicera med radiosystemet Rakel.

Ingen rör sig någonstans utan att först fått tillstånd via Rakel. Sedan small det till och Malmen utsattes för ett robotanfall i övningen. Båda banorna fick direktträffar, blev obrukbara och var tvungna att lagas under två dygn. Nu spränger man inte hål i asfalten för att övningen ska bli realistiskt utan tiden ägnades åt mindre banreparationen. Att köra jord och dra fram betongblock en solig lördag kanske inte stod på allas önskelista, men att röja minor med hjälp av hagelgevär var populärt enligt Robin och Edvin.

Båda kommer från örebrotrakten och ingen av dem har några försvarsmaktsanställda i familjen sedan tidigare. Robin har hunnit med att läsa på Universitet i Örebro, men tröttnade, och Edvin har jobbat på lager och kört truck innan han sökte in till grundutbildningen. Han har alltid tyckt att militärlivet verkat intressant och ville byta till ett jobb som var mer fysiskt och spännande.

Båda hade egentligen tänkt söka andra inriktningar men fick information om fälthållning i samband med att de mönstrade. Alla soldatinriktningar har olika fördelar som man kan ha nytta av senare i livet om man väljer att inte gå vidare och bli officer eller specialistofficer. Fälthållning ger till exempel utbildning och erfarenhet i att köra tunga specialfordon. Men man har också lärt sig så mycket mer under den här tiden än själva utbildningen, tycker Edvin. Kompaniet har bestått av olika människor med olika bakgrund. En del är fordonsintresserade och man har lärt sig lite av dem. En del är IT-intresserade och man har lärt sig lite av dem. Alla bidrar med något i gruppen, och får något tillbaka.

Snart är utbildningen slut och båda ska ta anställning på Helikopterflottiljen. Robin har fått lite trevare från andra förband under grundutbildningen, men valde att stanna och i veckan lämnar han logementet för att flytta in i sin nya lägenhet. Edvin har också hittat nytt boende, en stor central lägenhet han kommer att dela med fyra andra.

I september rycker nästa grundutbildningskompani in. Vilka inriktningar som finns kvar och information om ansökan finns på jobb.forsvarsmakten.se