Samverkan över gränsen

Praktiskt gränssamarbete för att stödja samhället

Vinterns stora snömängder som nu smälter orsakar problem och risk för översvämningar. SMHI har bland annat utfärdat flera varningar för höga vattenflöden i Norrbotten och myndigheterna vidtar olika åtgärder för att förhindra samhällsstörningar. I Tornedalen arbetade i helgen svenska hemvärnsoldater sida vid sida med finska värnpliktiga och frivilliga från båda sidor om gränsen.

Myndigheterna på båda sidor om gränsen mellan Sverige och Finland samarbetar för att hindra att de stora vattenflöden som snösmältningen skapat orsakar skador. Här fyller svenska hemvärnssoldater tillsammans med finska värnpliktiga och finska frivilliga brandmän den 1,5 km långa barriären med vatten. Foto: Mauri Pekkala/Försvarsmakten
Vinterns stora snömängder som nu smälter orsakar problem och risk för översvämningar. SMHI har bland annat utfärdat flera varningar för höga vattenflöden i Norrbotten och myndigheterna vidtar olika åtgärder för att förhindra samhällsstörningar. Foto: Mauri Pekkala/Försvarsmakten
Arbetet väcker stort medialt intresse och Sveriges radio har sände live från Haparanda under dagen. Här blir Henry Ollinen från Gränsjägarbataljonen intervjuad av Lena Callne. Foto: Mauri Pekkala/Försvarsmakten

I Tornedalen var läget akut under helgen och räddningstjänsten begärde stöd av Försvarsmakten. Henry Ollinen från Gränsjägarbataljonen hade fullt upp under söndagen.

— Vi är 15 personer som har varit på plats sedan tidigt imorse. Vi hjälper finska och svenska räddningstjänsten att bygga en halvmeter hög barriär som är 1,5 km lång. Barriären består av plaströr, eller korvar som vi kallar dem, som fylls med vatten.

Arbetet pågick under hela söndagen. Vattennivåerna i Torne älv har ännu inte kulminerat och Hemvärnets personal är beredda att stödja med fler insatser om begäran kommer.

Länsstyrelsen i Norrbotten

Aktuell information om vattenflöden finns på Länsstyrelsens webbplats