Nytt lagbygge med sikte på höstens storövning i Norge

Mogen reservofficer fick göra come-back när Luftvärnet expanderar

Att chefer kommer och går är vanligt inom det militära. Samtidigt ska verksamheten och förmågan att lösa prioriterade uppgifter kvarstå och utvecklas. Just nu pågår ett nytt lagbygge inom Luftvärnsregementets bataljon där nya medlemmar i staben trimmas samman till en väl fungerande stab. En del av lagbygget sker under Brigadstridsledningsövningen, Brigstri 18, i Skövdeområdet.

BRIGSTRI 18 - Luftvärnsbataljonens deltagande
BRIGSTRI 18 - Luftvärnsbataljonens deltagande
Stabsassistenterna; Elias Johansson, menig första klass (anställd soldat) och rekryten Andrea Slettengren (under utbildning) fick knappa in många meddelanden i det militära sambandssystemet under stabsövningen Brigstri 18. Foto: Stefan Bratt
BRIGSTRI 18 - Luftvärnsbataljonens deltagande
Reservofficeren Thomas Backteman har fått göra come-back i Luftvärnet som 50-åring och är nu glad att få höra till bataljonen igen. Just nu letar Försvarsmakten efter duktiga förmågor som har grundläggande systemförståelse. Foto: Stefan Bratt
BRIGSTRI 18 - Luftvärnsbataljonens deltagande
Den övade bataljonchefen Fredrik Lindén sitter inne i bataljonsstabens planeringscentral, en utdragbar container som är en del av den omfattande materiella förnyelsen som nu sker under ett par års tid inom luftvärnet. Foto: Stefan Bratt

Major Fredrik Lindén verkar till vardags vid Luftvärnets stridsskola i Halmstad men är också sedan en tid chef för en av regementets två bataljoner. Han kommer inom kort att lämna över till en ny chef som övertar det nya lagbygge som inleddes efter årsskiftet.

– Min uppgift är att lämna över ett förband vars stab har startat samtrimming och övningar inför sin uppgift – att skydda egna förband från anfall från främmande flygfarkoster. Detta är viktigt när nu Försvarsmakten och armén från med i höst får nya pliktsoldater krigsplacerade när det vilande värnpliktssystemet återaktiveras, säger Fredrik Lindén.

Han sitter inne i bataljonsstabens planeringscentral, en utdragbar container som är en del av den omfattande materiella förnyelsen som nu sker under ett par års tid inom luftvärnet.

Komplett bataljon

Ett annat tecken på den materiella förnyelsen är att Brigstri 18:s spelledare för all verksamhet i luften, major Peter Sehlin valt att luftvärnsbataljonen under övningen har tillgång till både nuvarande robotsystemet 97 Hawk men även det kommande systemet, robot 98.

– Dessutom är det första gången som luftvärnet under Brigstri har en hel bataljon som spelad enhet vilket också innebär att den verkan som bataljonen kan bidra med till högre taktisk chef, i detta fall brigadchefen, är väsentligt mer potent, förklarar Peter Sehlin innan han återgår till att övervaka att ett kommande anfall från motståndaren sker på det planerade sättet.

– Å andra sidan har jag som spelledare också tillgång till mycket stora resurser som motståndaren förfogar över som bidrar till att åstadkomma en bra övning för de övande förbanden, säger Peter Sehlin.

Viktigt öva rutiner

Samverkan med andra förband och bataljonsstabers förmåga att skapa rätt rutiner och taktikutveckling är några av målen för Brigstri 18 som också är en förberedande övning inför kommande norska Natoövningen Trident Juncture med mer än 35 000 deltagare.

Spindeln i nätet i samband med Brigstri 18 är andra brigadstaben som leder sina underställda bataljoner. För luftvärnets del finns det en särskild enhet, ett luftledningslag där all verksamhet i luften, förutom artilleriet samordnas.

”Bra att kunna bidra”

Chefen för luftstridslaget är kapten Thomas Backteman som för ett par år sedan trodde att hans tid som reservofficer i Försvarsmakten var över. Till vardags arbetar Backteman som kommunikationsdirektör för statliga post- och logistikoperatören Postnord:

– Ja, jag trodde att jag hade gjort mitt i det militära och blev ganska överraskad när jag fick ett brev från Försvarsmakten efter min 50-årsdag med innehållet att jag var välkommen tillbaka i tjänst efter ett antal års placering i personalreserven. Jag trodde att brevet var ett ”tack för alla år-brev”.

Thomas med erfarenheter från flera utlandsinsatser och tidigare  krigsorganisation för kommunikation på Högkvarteret lämnade luftvärnet efter reservofficerskursen.

– Ett kort tag fick jag en befattning som plutonchef inom 62:a luftvärnsbataljonen. Befattning i brigadstaben har jag haft i drygt ett år och det känns toppen att få bidra med min erfarenhet när nu Försvarsmakten har behov av mitt fortsatta engagemang.