Från Prag till Flygvapenövning

Ena veckan den tjeckiska huvudstaden Prag för att veckan därpå klä på sig kaptensuniformen och delta i Flygvapenövning 2018.
Stockholmaren Mikael Löfgren är en av de mera ihärdiga reservofficerarna vid Luftvärnsregementet.

Det blev ett hjärtligt återseende för Mikael Löfgren när den gamle kurskamraten Mattias Bramstång plötsligt dök upp. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten
Ansiktsmålning är också en viktig del i maskeringen och en konst som blivit allt mer accentuerad i det nationella försvaret, något som känns naturligt för Mikael Löfgren. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten
Mikael Löfgren känner sig glad och tacksam över att han blivit inkallad som reservofficer igen. Han känner sig mera hemma i den ”nygamla” inriktningen mot nationellt försvar. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten

Flyglarmet vid bataljonsstaben har avslutats och kapten Löfgren tar av hjälm och stridsväst. Kåsan åker fram och nybryggt kaffet hälls i.
Det var åtskilliga år sedan Mikael Löfgren deltog i en större övning trots att han tog examen som reservofficer 1998 vid dåvarande Lv 3.

– Det är flera olika anledningar till att jag inte har haft möjlighet att delta i någon större övning förrän denna. Mitt civila jobb inom FMV tar mycket av min kraft, säger Mikael.

Aktivt försökt hålla kontakt

Han berättar att han känner till en handfull reservofficerare som aktivt arbetat för att få delta i övningar samtidigt som kontrakten för många tidigare kollegor från dåvarande Lv3 och andra nedlagda förband avslutats.

– Vi är i alla fall ett gäng reservare som försökt så gott det går att hålla kontakten med förbandet och delta i mindre samlingar för att bli uppdaterade om förbandets verksamhet, säger Mikael, som plötsligt blir avbruten:

– Men, tjena. Det var länge sedan!

Ett bekant ansikte som Mikael till en början har svårt att placera sträcker fram sin hand till hälsning. Det är en av Mikaels gamla kurskamrater från den kombinerade officers- och reservofficerskursen, major Mattias Bramstång som känner igen Mikael.

Det blir ett gott återseende mellan två kompisar och det dröjer inte många minuter innan, för duon välkända gliringar, utbyts. Mattias berättar också om sin nuvarande befattning som teknisk officer och uppdraget att utvärdera bataljonens tekniska tjänst under Flygvapenövningen.

Assistent till TD

För denna övning arbetar Mikael Löfgren som assistent till tactical director (stridsledaren) med ansvar för att leda eldenheterna i den minutaktuella striden.

– Med tanke på den nya fokuseringen på nationellt försvar känner jag mig mycket mer hemma i den verksamhet som nu sker än vad som skedde i samband med fokus på internationella insatser. Skydd av flygbas och SamO Luft är liksom hemmaplan för min del, säger Mikael och skrattar.

Internationell verksamhet är dock inget okänt för Mikael som till vardags arbetar mycket utomlands i egenskap av programansvarig för svenska statens försäljning av JAS 39 Gripen till Tjeckien.

– Jo, det blir en och annan resa till bland annat Prag och engelska är vårt huvudspråk i programledningen. Det var också på vippen att jag inte kunde delta i denna övning då vi inom programmet rullade ut ett stort uppgraderingspaket under första kvartalet. Inför denna lansering var det väldigt mycket att stå i, säger Mikael.

Hans förhoppning är solklar – längre tid än något år ska det inte gå tills han hoppar i uniformen nästa gång och ingår i bataljonsstaben.

– Min sista stora övning gjorde jag 2008 och det är alldeles för långt mellanrum.