Iskall övning i Holmsund

Bland det viktigaste för den som går igenom en is och ner i det kalla vattnet är att ta sig tillbaka samma väg som man kom. Detta övade första CBRN-kompaniet i februari. Övningen genomfördes i Holmsunds hamn med stöd av Kustbevakningen. En givande dag med upplevelser för både de erfarna och de som badade isvak för första gången.

För en soldat kan det vara viktigt att få med utrustningen upp ur vaken. Den ska i nästa skede göra så att man får på sig varma kläder och kan ta sig från platsen. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
När man känner att man går igenom isen är det bra att försöka göra sig stor. Då kanske men inte får vatten över huvudet. Något som inte alla lyckades med. En iskall övning. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Om svag is ska passeras lossas skidor och handlovsremmar. Ryggsäcken bärs på ena axeln. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
När faktum föreligger gäller det att göra sig stor och att aldrig ha glömt isdubbarna. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Fokus! Glöm inte att det som finns i ryggsäcken ska ligga i en plastpåse! Då blir ryggsäcken också flythjälp. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Anmälan före uppgång ur vaken kontrolleras att soldaten kan ”prata rent” och har kontroll på kroppen. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Åla sig bort från vaken i samma riktning som man kom är att föredra. Då blir trycket på isen mindre och man minskar risken att gå igenom igen. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Efter badet blev det högsta fart till ombytet. Kompanichefen badade med sina soldater denna dag. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
”För mig var det första gången, det gick ganska bra och jag trodde att det skulle vara värre än vad det var”, berättade Michael Forssén efter genomförandet. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
”Det är att vara rätt utrustad samtidigt som man ska söka så mycket information om förhållandena dit man ska", sade Peter Johansson som är Kustbevakningens stationschef i Holmsund. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Grått och ruskigt väder med snö i luften, några grader under noll och svart kallt vatten väntade soldaterna när de anlände till Kustbevakningens hamn.

Övningsledarna var väl förberedda och när personalen anlände inleddes dagen med en genomgång inomhus. Detaljer som att försöka minska fallet ner i vattnet, vikten av isdubbar och framför allt; att komma igen efter att man tagit sig ur vattnet gicks igenom.

— Att vara medveten om farorna på isarna och vilka problem som en drabbad person möter när man går igenom isen ökar möjligheterna i en avgörande och positiv riktning, sade Ralph Sandin i anslutning till övningen.

Själv utstrålade han allt det lugn en nervös förstagångsbadare skulle behöva. Han är mycket rutinerad och har genomfört denna övning många gånger. Något som klart framgick av lugnet och enkelheten i organisationen.

Stridsparsvis

Soldaterna fick instruktioner att jobba två och två, så kallat stridsparsvis. Motoroverall och isdubbar i kombination med att inte ha nedsatt hälsa för stunden stod på kravlistan. Inom kort hade personalen bytt om och stod på kö för att genomföra denna uppfriskande övning.

Två timmar senare var övningen över. En vindpinad havsfjärd låg åter lugn i tystnaden och snödrevet drog förbi. För nybörjarna var den starkaste upplevelsen säkert det som händer med andningen när kylan drar in och pressar kroppen till hyperventilation. Att då få kontroll över kroppen är avgörande för att kunna behärska sinnet och ta sig upp ur vattnet på ett kontrollerat sätt för att snarast få av sig de blöta kläderna och komma i nya varma och jobba upp kroppsvärmen för att kunna återgå till att verka som soldat fullt ut.

— För mig var det första gången, berättade Michael Forssén efter genomförandet.
— Det gick ganska bra och jag trodde att det skulle vara värre än vad det var. Efter ett några djupa andetag så gick det riktigt bra att ta sig ur vaken.

För korpralen Tobias Näsström var det tredje gången som han genomförde isvaksbad. Den första gången tog han en sparkstötting ner i vattnet och denna gång blev det med skidor och ryggsäck.

— Det var en bra erfarenhet att få testa med skidor, och det här får jag betalt för, konstaterade han efter övningen med en mugg varm saft i näven.

Stöd mellan myndigheter

Kustbevakningen var behjälplig med att såga upp den använda vaken. Peter Johansson är stationschef vid Kuststation Umeå, Nordost. Han ser inte mycket bristande isvett i sin tjänst eftersom de allra flesta som rör sig i kustbandet är fullt medvetna om hur föränderligt allt är på isarna. Det gör att folk är mycket försiktiga. Han tycker också att man bör ha prövat på någon gång att ta sig upp ur en isvak. När man gör det så inser man vikten av isdubbarna. Vad tycker han då är det viktigaste när man ska ut på isen?

— Det är att vara rätt utrustad samtidigt som man ska söka så mycket information om förhållandena dit man ska, avslutar han.