Sveriges tyngsta landslag

Wartofta stridsvagnskompani förbereder sig inför Strong european tank challenge

Under sommaren kommer den prestigefyllda tävlingen Strong european tank challenge att genomföras i Tyskland. Som representanter för Sverige åker Wartofta stridsvagnskompani, från Skaraborgs regemente P 4.
- Vi har alla möjligheter att vinna. Vi är väl utbildade och vi har bra materiell och bra personal, säger Christian Wester, kompanichef

Sveriges tyngsta landslag, Wartofta stridsvagnskompani, gör sig redo att delta i Strong european tank challenge. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Christian Wester, kompanichef på Wartofta stridsvagnskompani, ska tillsammans med sina kollegor ta hem guldet till Sverige. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Uppladdningen för tävlingen är i full gång och Wartofta stridsvagnskompani har påbörjat sin träning för att representera Sverige i Strong european tank challenge, även kallad SETC. Tävlingen genomförs i Tyskland där USA tillsammans med Tyskland är värdar. Övriga deltagare kommer bland annat från Storbritannien, Kanada, Frankrike och Ukraina. 

— Syftet med SETC är att skapa band mellan våra samarbetsländer och utbyta erfarenheter och sprida kunskap, men också att se vilket land som utbildar den bästa stridsvagnsplutonen, säger Christian.

Tävla med stridsvagn

Tävlingen, som genomförs under en vecka i juni, riktar sig mot stridsvagnsplutons förmåga att lösa uppgifter. Det handlar om att kunna skjuta skarpt med stridsvagnskanoner, men också att bemästra moment som omhändertagande av skadad, åtgärder trasig vagn, pistolskytte och hinderbana. Tävlingsmomenten kräver således olika förberedelser och därför har plutonen genomfört lagbyggande verksamhet i samband med en skarpskjutning på Gotland.

— Tävlingen avgörs till stor del med skarp ammunition under olika moment och vi är vana att öva på det sättet. Samtidigt så finns det ett stort engagemang kring detta från kompaniledningen och ner till enskild soldat.

Under våren tränar plutonen vidare med skarpskjutningar och stridsövningar i besättningsträningsanläggningen, BTA. Man kommer också att återskapa de olika tävlingsmomenen att öva på.

— Det kommer att vara otroligt små marginaler. Vi ska vara med och tävla mot några av världens bästa och vi måste prestera på topp.

Tyngre än tre kronor

Sveriges bidrag är fyra stycken stridsvagnar 122 och väger totalt 250 ton. Det går att jämföra med hockeylandslaget Tre kronor som väger in på knappt två ton. Målet för Sveriges tyngsta landslag är tydligt, guldet ska hem till Sverige.

— Vi har all kunskap som behövs och det gäller att kunna prestera när det gäller som mest, avslutar Christian.