Favorit i repris - 21 kvinnor testade på livet som flottist

I höstas genomförde Fjärde sjöstridsflottiljen en prova-på-helg för kvinnor på förbandet. Efterfrågan om att få delta var betydligt större än förväntat, varav flottiljchefen direkt tog beslut om ytterligare ett datum för att kunna erbjuda fler kvinnor att besöka oss.

Deltagarna har övat på att överge fartyget och inväntat hjälp i livflottar. I sista momentet har ett fartyg kommit för att hjälpa de nödställda och deltagarna ska klättra upp på fartygets äntranät. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten
Ombord på HMS Spårö fanns det möjlighet att testa röjdykarnas dykutrustning. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten
Utbildade träningsinstruktörer på Fjärde sjöstridsflottiljen genomförde teknikträning i marklyft. Teknikträningen planerades in för att förbereda kvinnorna för ISOKAI- testet vid en eventuell mönstring. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten
Under helgen fick alla testa kraven för sjögående personal. Tilläggskraven för sjögående personal är 400m simning och ett livräddningsmoment. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten
1.Amfibieregementet bjöd på visning av stridsbåt och testkörning i stridsbåtssimulatorn. Det blev ett uppskattat inslag under helgen. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten
Alla fick lära sig hur man lägger första förband på olika former av skador. Här förevisar en sjöman hur förband läggs på en bukskada. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten

Grym står för Gemenskap, Rekrytering, Yrkesvägledning och Mentorskap vilket är namnet på Fjärde sjöstridsflottiljens kvinnliga nätverk. Prova-på-helgen är ett utav projekten som drivs genom Grym för att öka rekryteringen av kvinnor till Försvarsmakten och flottan. Inbjudningar till prova-på-helgerna har annonserats ut genom Mitt Försvarsmakten och sociala medier samt förmedlats genom personliga möten på mässor och event. En av deltagarna fick information om helgen när hon genomförde halkkörning tillsammans med en av instruktörerna under sin körkortsutbildning.

− Jag började prata om mitt jobb och nämnde att vi skulle ha en prova-på-helg för kvinnor på förbandet. Annie tyckte att det lät intressant och tog mina kontaktuppgifter och anmälde sig, berättar Fanny Clausen, rekryteringskoordinator på  Fjärde sjöstridsflottiljen.

PRAKTISKA MOMENT BLANDADES MED GUIDADE TURER

Underhållsfartyget HMS Trossö stod värd under helgen där samtliga deltagare och instruktörer bodde tillsammans.

− Att vi fick bo på ett fartyg bidrog till att deltagarna fick en större inblick i hur det är att bo och leva på ett fartyg. En upplevelse som saknades under förra prova-på-helgen då deltagarna bodde på logement, fortsätter Fanny Clausen.

Guidade turer har varvats med praktiska moment i sjukvård, skyddstjänst, styrketräning och livräddning. Röjdykarna bjöd på vattenfys och Amfibieregementet visade upp stridsbåtar och lät deltagarna få köra i stridsbåtssimulatorn. Deltagarna fick även hoppa med flytvästar från tre meters höjd, klättra in i livflottar och lära sig hur man ska agera för att spara energi och hålla värmen om man trillar ner i kallt vatten.

TEKNIKTRÄNING I MARKLYFT

Under mönstringen på rekryteringsmyndigheten ska alla sökande genomföra styrketestet Isokai som är ett marklyftsliknande moment där man mäter muskelstyrkan. För många kvinnor har detta styrketest varit avgörande för om man får den befattning man vill ha eller inte. Den som aldrig styrketränat tidigare kan ha svårt att tekniskt sett lyfta rätt för att få ett rättvist resultat. Därför lades stor vikt i att noga gå igenom tekniken för att lyfta rätt för att möjliggöra ett så bra resultat som möjligt på Rekryteringsmyndigheten.

stärkt gemenskap

Den första betydelsen i ordet Grym är gemenskap. Genomförandet av de här två prova-på-helgerna har stärkt gemenskapen mellan förbandets kvinnliga anställda som i vanliga fall nästan enbart har tillfälle att umgås under våra nätverksträffar eftersom de är utspridda på de olika fartygen.

− Eftersom vi dagligdags jobbar i minoritet på våra fartyg och divisioner är det väldigt roligt att få ett tillfälle att stärka banden oss kvinnor emellan och ge plats för nya bekantskaper. Helgen har minst sagt varit väldigt lärorik för oss också och bidragit till att vår sammanhållning också har blivit starkare, avslutar Fanny Clausen.