Ministerbesök på Haninge garnison

Onsdag den 31 januari fick Haninge garnison besök av finansministern, Magdalena Andersson och försvarsministern, Peter Hultqvist. Under några timmar fick statsråden möjlighet att besöka Amfibieregementet och Fjärde sjöstridsflottiljen och tillsammans skapa sig en uppfattning om verksamheten och livet som soldat eller sjöman.

Finansministern och försvarsministern tillsammans med marinchefen och marintaktisk chef
Finansministern genomförde sitt första förbandsbesök. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Finansministern med Max Ulleberg
Kompanichefen för grundutbildningskompaniet, kapten Max Ulleberg ledde besöket vid sitt kompani. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Finansministern skjuter Ak 5.
Finansministern fick prova att avlossa sina första skott. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Befäl vid skjuttavla med finansministern och försvarsministern.
Bara för att du är statsråd kommer du inte undan befälens skytteutvärdering. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Finansministern tillsammans med förare i svävare.
Finansministern fick prova på att styra en av Amfibieregementets svävare. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

På Berga skjutfält genomförs utbildning i taktiskt omhändertagande av stridsskada (TOS). Soldaterna på grundutbildningskompaniet är färdiga med sin grundläggande militära utbildning och har påbörjat sin befattningsutbildning mot att bli amfibiesoldater. Medan soldaterna genomför ett moment rullar ett flertal bilar in på platsen. Ur två av bilarna kliver finansministern och försvarsministern. Medan soldaterna besvarar elden från en spelad fiende och släpar en kamrat genom snöslasket får statsråden en genomgång av övningen.
 
— Världen har blivit sådan att avstånden krymper genom alla hastigheter som är i förflyttning. Vapensystem är dessutom sådana till sin natur – det går väldigt snabbt om man vill göra olika saker. Därför gäller det att likasinnade länder håller ihop, säger försvarsministern.

När momentet är avklarat får statsråden några minuter med soldaterna. 

— Tack så mycket för ert engagemang! Jag önskar er lycka till i era framtida befattningar i Försvarsmakten. Det är ett viktigt yrkesval ni har gjort och det kommer bli bra för er allihop – det kan jag lova, säger försvarsministern.

Statsråden får också testa soldaternas utrustning och vapen. Med hjälp av instruktörer från grundutbildningskompaniet får de en säkerhetsgenomgång och får därefter avlossa sina första skott.

Under besöket vid Haninge garnison är planen att statsråden ska besöka båda Amfibieregementet och Fjärde sjöstridsflottiljen. När TOS-momentet är avklarat rör sig statsråden mot hamnen inne på Berga. Där ligger en av Amfibieregementets svävare och väntar. Svävaren ska ta statsråden över fjärden och bort till Muskö och under färden får statsråden prova att köra svävaren. För försvarsministern är förbandsbesök inget nytt men för finansministern är det första gången. Trots att hennes arbete som finansminister många gånger går ut på att säga nej till andra statsråd underskattar hon inte betydelsen av försvaret.

— Det kan ibland bli lite stort att säga att vi ska försvara Sverige bara för att Sverige är värt att försvara. Men om vi i stället vänder på det och börjar med vardagen: man åker till jobbet, det är trångt på bussen, man kanske bråkar med barnen som inte vill ta på sig overallen eller oroar sig för om ens gamla mamma kommer upp ordentligt på morgonen. Det kanske dessutom regnar ute – det är en grå vardag. Men vad är alternativet? Det kanske är att leva i krig eller under förtryck. Det finns många i Sverige, som har kommit till Sverige eller som tjänstgjort i internationell tjänst som vet hur det är att inte ha den grå vardagen, säger finansministern.

När svävaren lägger till Muskö kliver på statsråden ombord på minröjningsfartyget HMS Ven som strax beger sig tillbaka till Berga. Ombord på fartyget får statsråden en inblick i besättningens arbete, minröjning och livet ombord. När fartyget förtöjt är förbandsbesöket slut och för finansministern är det första förbandsbesöket över.

— Jag brukar säga att den som är frisk har jättemånga önskningar medan den som är sjuk bara har en önskan: att bli frisk. Samma sak gäller för dem som inte har möjlighet att leva i en grå vardag; för dem som inte har möjlighet är det oftast bara det de vill. Därför är det ni gör oerhört viktigt och vi är tacksamma och stolta över er. Även om man kanske inte är stolt och tacksam när man sitter på bussen en grå vardag så känner man det i grunden, säger finansministern.