Vattenfysa som en röjdykare

35 ungdomar vågade testa

Marinens röjdykare har i helgen haft prova-på-träffar för ungdomar som bland annat fått köra vattenfys-pass. Under en heldag fick 35 tjejer och killar inblick i arbetslivet som röjdykare samt känna på vilka krav som gäller för att bli anställd. Arrangemanget genomfördes på Valhallabadet i Göteborg och inom Örlogshamnen i Karlskrona.

"Jag trodde inte att man kunde bli så här trött av att bara vara i vatten", uttryckte en av deltagarna efter vattenfyspasset. Foto: Försvarsmakten
Röjdykarnas skyddshelgon, en groda i röda badbyxor. Foto: Försvarsmakten
Studiebesök på Försvarsmaktens Dykeri och Navalmedicinska Centrum, FM DNC, hos Sjöstridsskolan i Karlskrona Foto: Försvarsmakten
Besökarna fick bland annat information om vad som krävs för att bli antagen till röjdykarutbildningen. Foto: Försvarsmakten
HMS Sturkö är ett röjdykfartyg som tillhör Tredje sjöstridsflottiljen. Foto: Försvarsmakten

I Karlskrona fick ungdomarna besöka marinens dykskola hos FMDNC och röjdykfartyget HMS Sturkö. Ombord är det lättare att få en klar bild av vad arbetet till sjöss kan handla om för en sjöman eller en officer. Besättningen är ett lag där varje individ spelar en viktig roll.

- Dykningen är transportmedlet till vårt arbete. Minan i vattnet är vårt jobb och där utövar vi vår profession, säger Anton Lindén, röjdykare vid tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona.

Vanligtvis arbetar Anton som dykofficer ombord HMS Sturkö. I helgen höll han i prova-på träffen i Karlskrona, tillsammans med kollegor från 33:e minröjningsdivisionen. Syftet med träffen är att ungdomar som är intresserade av röjdykaryrket ska förstå vad som krävs för att klara antagningstesterna och utbildningen. Som röjdykare är det viktigt att våga anta utmaningar och kunna pressa sig utanför sin komfortzon i träning och arbete.

- Du behöver vara en allsidigt tränad person som kan bita ihop. Ett tips är att strunta i gymmet. Spring, simma, dyk till botten, trampa vatten, håll andan, klättra i träd, gör armhävningar, situps, knäböj och chins i stället, säger Anton Lindén.

Nästa prova-på-tillfälle kommer att hållas på Haninge garnison i Stockholm den 9 december, 2017. Den som är nyfiken och vill delta kan skicka en intresseanmälan till 4sjöstridsflj-rekrytering@mil.se.