En hyllning till Finland

I år är det 100 år sedan Finland blev självständigt. För att fira händelsen och för att uppmärksamma ett bra samarbete, tillägnas årets ”Arméchefens konsert” vår granne i öst.

På söndag framför Arméns musikkår årets "Arméchefens konsert". Bilden är från en tidigare konsert med kåren. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten
På söndag framför Arméns musikkår årets "Arméchefens konsert". Bilden är från en tidigare konsert med kåren. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

I en värld med terrorhot och väpnade konflikter ställs allt högre krav på Sveriges försvar. Ett sätt att möta de höga kraven är genom att samarbeta med andra länder, såsom USA, Tyskland – och Finland.

– Finland är i detta vår viktigaste samarbetspartner och de senaste åren har stora mått och steg tagits av såväl Finland som Sverige för att konkretisera och fördjupa detta samarbete, skriver arméchefen generalmajor Karl L E Engelbrektsson, i ett välkomstbrev inför konserten.

Länderna har samövat i flera år. Senaste samarbetet skedde under den stora Försvarsmaktsövningen Aurora 17. Finland, tillsammans med amerikanska förband, agerade motståndare under övningen, men finska förband deltog också på svensk sida.

Finland självständigt 1917

Finlands självständighetsförklaring antogs av Finlands lantdag (Finlands riksdag) den 6 december 1917. Tidigare hade Finland lytt under rysk överhöghet, men i och med självständighetsförklaringen blev landet en egen nationalstat.

– Att årets konsert är tillägnad Finlandssamarbetet – samma år som Finland firar 100 år som självständig nation – är alltså ingen tillfällighet, skriver arméchefen. 

Linda Lampenius och AMK på scen

Årets Arméchefens konsert, ”En hyllning till broderlandet Finland", genomförs söndagen den 12 november klockan 15.00 i Berwaldhallen. I den breda och omväxlande repetoaren bjuder Arméns musikkår (AMK) bland annat på den välkända dragspelspolkan Säkkijärven polkka, finsk tango, Jean Sibelius Finlandia och Svenska Arméns stora Tapto.

På scen står, förutom AMK, skådespelerskan Stina Rautelin som reciterar under konserten och är känd från bland annat Beck-filmerna, och violinisten Linda Lampenius. Kvällens dirigent är David Björkman, som till vardags är musikdirektör och chefdirigent för Livgardets Dragonmusikkår.