En insats utomlands är en insats för hela familjen

ANHÖRIGDAG – MALI 07

Närmare trehundra soldater och officerare förbereder sig inför den kommande insatsen; Mali 07. I november åker de ner till Camp Nobel för att lösa av sina kollegor i området. Deras anhöriga är en betydelsefull del av insatsen. Stödet från nära och kära är viktigt och lika väsentligt är det att de anhöriga känner sig delaktiga och får information och stöd. I slutet av september genomfördes en välbesökt anhörigdag på Norrbottens regemente, den första av fyra.

Parad för fanan genomfördes av fanvakten inför soldater och anhöriga. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Det är ju risker var man än är i världen idag. Men de här tjejerna och killarna är ju ändå väl förberedda på vad det är de ska ut på för någonting, de kan det här. Jag tycker det är viktigt att veta vart man som anhörig kan vända sig, även efter att de kommit hem, hur blir livet då? Att sitta hemma och försöka vara en motpol till något som jag inte har vetskap om och samtidigt vara ett stöd, det kan vara den läskiga biten, att inte veta hur man ska tackla det. Jag har fått en annan bild av hur det är, jag känner mig lugn just nu” berättar Therese, sambo till soldaten Alex. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Min uppgift som militär chef är framförallt att effektuera det som våra politiker fastställer att vi ska göra. Försvarsmakten är ett instrument för, i det här fallet, utrikespolitiken” säger överstelöjtnant Anders Landewall, chef för Mali 07. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Jag har tidigare skapat mig en egen föreställning. Men nu har vi fått se mer av hur det fungerar, hur det ser ut på campen och hur de kommer att leva där, det känns jättebra. Jag känner mig så trygg som man kan känna sig, jag litar på henne och att hon gör bra val” säger Emma, syster till soldaten Lovisa. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Jag upplever dagen väldigt positivt, nu förstår mina nära och kära mer vad jag pratar om. En sådan här informationsdag ger förståelse för våra uppgifter och det blir mer begripligt” säger soldaten Lisa. ”Som mamma tycker jag inte om det, men jag förstår absolut att hon gör det” säger Lisas mamma Eva. ”Vi har fått bra koll på hennes uppgifter och nu vet vi mer om vad hon ska göra” säger Per, Lisas pappa. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Soldaterinran genomfördes under förbandsuppställningen, uppläst av överste Mikael Frisell, chef Norrbottens regemente. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Jag fick mer info än vad jag förväntade mig. Mest orolig har jag varit över att man inte vet om det är farligt och hur vi ska kunna kommunicera, men det har varit väldigt bra information, jag känner mig mycket lugnare nu” säger Matilda, soldaten Karls sambo. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Man är orolig, jag tänker på det dagligen, men jag tror det blir andra tankar nu efter den här informationsdagen. Att veta hur det ser ut framöver skapar trygghet tycker jag” säger Carolina, mamma till soldaten Christian. ”Händer det något vet vi hur vi får tag i rätt personer på ett enkelt vis. Bra information om vilken beredskap som finns om det händer något eller om man är orolig” säger Christians pappa Anders. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Lillbrorsan passade på att prova storebrors utrustning. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Det dyker säkert upp fler frågor när vi kommer hem, men vi har fått bra information om vart vi kan vända oss för att få svar på våra funderingar. Sen följer vi Malibloggen, där får man veta mycket om vad som händer. Det känns också lite lugnare nu när han åker för andra gången, då vet man lite mer om vad det innebär” berättar soldaten Emils familj. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Soldaten Emils son Viktor kommer att sakna sin pappa. ”Då kommer jag att sova i din säng” säger han och skrattar. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Detta blir soldaten Christians tredje utlandstjänst. ”Jag tycker att vi har fått mer information än föregående gånger. Det har varit mer information riktad till oss anhöriga istället för mot de som åker. Det är också bra att informationen är här i Boden, det gör det mer lättillgängligt för oss här uppe” säger Christians fru Sara. Här tillsammans med Christians pappa Jorma. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Mamma, pappa, syster och kusin uppskattade informationen under dagen. ”Vi känner oss trygga med informationen vi har fått. Självklart känns det lite oroligt, men samtidigt vet vi vad han kan och att det är det här han vill göra” säger Jörgen, pappa till soldaten Andreas. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Under förbandsuppställningen hölls tal till soldaterna av brigadgeneral Stefan Andersson. Senare framförde regementet sitt tack till Stefan som vid midnatt lämnade posten som armétaktisk chef för att anta nya utmanande uppgifter. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Det kommer att bli jobbigt att vara ifrån varandra så länge. Jag kommer säkert vara orolig för hur det ska gå där nere, men det känns samtidigt som att de har stenkoll på läget. Nyttigt att få information om vad de ska göra och få se ansikten på chefer och andra anhöriga” säger Bella, soldaten Augusts flickvän. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Uppdraget i Mali har sin grund i Förenta Nationernas (FN) säkerhetsresolution där syftet är att hjälpa den maliska regeringen att upprätthålla fredsavtalet i landet. Förenklat handlar det om två uppgifter; att skydda civilbefolkningen och att samla in underrättelser för att ge FN beslutsunderlag för hur konflikten i Mali ska hanteras.
– Tittar vi på konflikten i stort så är lösningen inte primärt militär. Som enhet i Mali ger vi egentligen tid för parterna att komma överens politiskt för att kunna implementera fredsavtalet, berättar överstelöjtnant Anders Landewall, chef för Mali 07.

Personalstyrkan, med kärnan i pansarbataljonen vid Norrbottens regemente, har redan tränat tillsammans under en längre period. Den pågående insatsspecifika utbildningen inriktar sig på hur förbandet ska uppträda i den hotmiljö de kommer att utsättas för. Anders Landewall känner sig trygg med den personal som han tar med sig till insatsområdet.
– Det är mycket kompetenta soldater och officerare, och utbildningen går helt enligt plan.

INFORMATION SKAPAR TRYGGHET

Under dagen samlades personal tillsammans med anhöriga för information om det kommande uppdraget. Allt ifrån hur det är att bo och leva på campen till vilka uppgifter den enskilde soldaten kommer att genomföra. På kaserngården kunde de anhöriga titta och känna på delar av den materiel som styrkan kommer att jobba med under insatsen. Denna samlade information gör det lättare för anhöriga att förstå den komplexa uppgiften som deras soldater står inför. Det fanns flera tillfällen att ställa frågor och söka svar på många av de funderingar man som anhörig kan behöva tampas med.

Några av de vanligaste funderingarna handlar om kommunikation. Om något händer i Mali, hur blir de anhöriga kontaktade och om något händer här hemma, hur kan de anhöriga kontakta soldaterna. Att genomföra internationella insatser är självklart förenat med vissa risker, men genom minutiös förberedelse kan man minska dessa.
– Jag skulle vilja säga till anhöriga att de ska ha förtroende för att min viktigaste uppgift som chef för Mali 07 är att minimera de risker som deras soldater konfronteras med, avslutar Anders Landewall.

Lyssna på den nylanserade Malipodden och följ insatsen på Malibloggen.

Läs mer om slutövningen i Kungsängen och Strängnäs