Örnkoll på ekonomin

Inget lämnas åt slumpen

Marinbasen bedriver marin bastjänst vilket innebär att man stödjer marinens förband med allt vad de kan behöva för att lösa sin uppgift var helst på konfliktskalan man befinner sig. Hur väl man än planerar i förväg med beställningar genom Försvarsmaktens system uppstår tidpunkter när man helt enkelt måste kunna göra inköp. Förbandsekonom Marie Svensson jobbar i högt tempo från den bakre ledningen för att kunna lösa problem för truppen längst ut på linan.

För Marie Svensson, förbandsekonom, gäller det hela tiden att ligga steget före och snabbt hitta nya lösningar för personalen ute i fält. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Som logistikassistent får Marie Svensson direkt återkoppling på det förarbete som har gjorts inför övningen. Det i sin tur leder till förbättringar och utveckling inför kommande uppdrag. Något hon och hela förbandet har stor glädje av. Här tillsammans med Per Gunnarsson. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten

Självklart gör man en plan inför uppgifter som ska lösas och lika självklart kan den komma att ändras. För Marie Svensson och planeringslaget gäller det hela tiden att ligga steget före. Om en trupp skulle behöva byta utgångsplats får Marie hitta nya lösningar för att de exempelvis ska kunna få ut mat på ett nytt ställe. Ett alternativ kan vara att hänvisa till en livsmedelsbutik i närheten av det nya området odh då gäller det förstås att kunna betala för sig.

– Ett av övningsmålen under Aurora 17 är att återta kunskapen om krigskassatjänst i Försvarsmaktens verksamhet. Det innebär att förbanden ska kunna använda rekvisitionsblock eller kontanter för att kunna handla om ordinarie betalsystem inte kan nyttjas. Att civila företag är medvetna om och kan hantera detta är viktigt, säger Marie Svensson.

Stödjer andra i ekonomifrågor

Till vardags har Marie Svensson tillsammans med sina kollegor på ekonomiavdelningen full koll på förbandets ekonomi och det ingår även att med sin specialistkompetens stödja andra i förbandet vad gäller ekonomifrågor. Förmågan att stödja har hon med sig under övningen men hon fyller även en annan uppgift, den som logistikassistent. Den uppgiften löser hon mitt i händelsernas centrum, i ledningscentralen, där det totala marina logistikläget upprättas. Det innebär att Marie får direkt återkoppling på det förarbete som har gjorts inför övningen. Det i sin tur leder till förbättringar och utveckling inför kommande uppdrag. Något hon och hela förbandet har stor glädje av.

–Det är väldigt roligt och spännande att få vara med precis där det händer. Jag blir dessutom grymt imponerad över det jobb mina kollegor utför, både här på staben och ute på linan, säger Marie Svensson.