En fot i varje värld

Det finns många olika varianter av anställningstyper inom Försvarsmakten och som soldat behöver man inte välja bort sin civila karriär. Ivan Jonstrand medverkar vid artilleriövningen på Villingsberg för första gången som tidvis tjänstgörande soldat vid trosskompaniet. Artilleribataljonen måste logistikförsörjas och det är detta som är stab- och trosskompaniets huvuduppgifter.

Ivan Jonstrand medverkar vid artilleriövningen på Villingsberg för första gången som tidvis tjänstgörande soldat vid trosskompaniet. Foto: Cecilia Egefjord Ågen/Försvarsmakten
Fälttrucken lyfter på ammunitionen på lastbilens container Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Artilleribataljonen måste logistikförsörjas och det är detta som är stab- och trosskompaniets huvuduppgifter. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Kompaniet får vidare instruktioner för kommande uppgift. Foto: Cecilia Egefjord Ågren

Kompaniet har samlats runt sin gruppchef för att få vidare instruktioner om kommande uppgift. Här får de information om lägesposition och gällande regler inne på skjutfältets vägar för att undvika möte på smala krokiga vägar.

Tillsammans med sitt kompani håller Ivan på att förbereda inför en ammunitionspåfyllnad. Lastbilarna är uppställda på rad där Ivan är uppe i en av containrarna och fäster spännband för att kunna förankra ammunitionen. Det har nu gått två dagar sedan han tilldelades sin personliga utrustning och sitt vapen.

– Att som tidvis tjänstgörande soldat få möjligheten att främst medverka i huvudtjänsten och inte behöva vara inblandat i verksamheten runt omkring, var den del som lockade mig till tidvis anställning, säger Ivan.

Ammunitionsgruppens fälttruck kommer och Ivan hjälper föraren med att ammunitionen ska komma på lastbilens container stadigt. När personalen sedan befinner sig på ersättningsplatsen måste det gå fort. Enheterna vill inte vara kvar i området för länge och riskera att bli upptäckta. Trossoldaterna styr pjäskompaniets personal så att ersättningen går så snabbt och friktionsfritt som möjligt.

UTBILDNING PÅ LASTBIL

Under dagen har delar av trossens förare utbildats på de nya lastbilar som Artilleriregementet köpte in i våras.

– Systemet skiljer sig aningens från de lastbilar vi tidigare kört, säger Ivan som trivs med att köra lastbil och vill göra allmänt bra ifrån sig. Ivan medverkar i hela övningsperioden innefattande både artilleri- och Brigadunderstödsövningen och Aurora 17 innan han sedan avrustas och återvänder hem till arbetet i färgbutiken i Jönköping.