”Det finns en spänning i att vara här”

Igår gick startskottet för Trängregementet inför en av vår tids största försvarsmaktsövningar, Aurora. På förmiddagen öppnades grindarna för alla de som blivit inkallade för att stärka krigsförbanden på regementet.
– Det finns helt klart en spänning i att vara här, säger Martin Nyberg.

Martin Nyberg och Hans Larsson skriver in sig för att börja sin krigsförbandsövning. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Redo att öva. Martin Nyberg och Hans Larsson har hämtat ut utrustningen de behöver för att klara sig de kommande veckorna. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten

Martin Nyberg är en av de inkallade soldaterna som anlände från Stockholm till ett regnigt Skövde i förmiddags för att skriva in sig på Trängregementet. Tillsammans med Hans Larsson, också han från Stockholm, kommer de med de övriga soldaterna att ingå i den stora försvarsmaktsövningen Aurora som går av stapeln om några veckor.

– Det är bra att det satsas på försvaret. Men det är med lite blandade känslor man är här. Jag trodde aldrig jag skulle bli inkallad, det var ju trots allt nio år sedan jag gjorde lumpen, säger Hans Larsson.

Under de kommande veckorna kommer de inkallade soldaterna få repetera och öva på sina soldatkunskaper och i sina krigsbefattningar för att sedan vara med i övningen Aurora.

– Nu gäller det att sätta in sig i en situation man inte varit i på tio år. Man rycks från en vardag med rutiner. Det blir en ny situation som är ovan där man inte vet vad som kommer att hända. Samtidigt finns det en förväntan över det också, säger Martin Nyberg.

En del åker till Gotland för att hjälpa till att understödja andra stridande förband med logistik, som mat och vatten, drivmedel och ammunition. En del kommer att finnas i Mälardalen. Syftet med att kalla in soldater i anslutning till större övningar är för att få möjligheten att stärka, utveckla och öva hela krigsförbanden.

– Bataljonchefen med staben får möjlighet att öva med fler kompanier under sig, något man inte har haft möjlighet till annars. Hade vi inte kallat in den här personalen hade vissa kompanier stått stilla, så det är väldigt viktigt att de är här, säger Karl Andersson, kompanichef på Karstorp kompani vid Trängregementet.

Trängregementet bygger sina krigsförband för att i första hand stödja brigaden med logistik och med fler soldater och kompanier finns möjligheten att öva som det var tänkt från början.

– En annan viktig sak är kunna samöva inom egen bataljon. Nu är vi också tillräckligt många kompanier för att kunna öva funktionskedjorna och kan därmed öva såsom organisationen är tänkt att fungera. Det här är första gången på väldigt länge vi får till sammanhängande funktionskedjor inom hela brigaden, säger Karl Andersson, kompanichef på Karstorp kompani vid Trängregementet.