Viktig samverkan inför Aurora

Vad är det som ska hända? När ska det hända? Berörs just jag? Eller kommer jag missa alltihop? Tänk om jag inte får se några stridsvagnar? Frågorna kan vara många inför en stor övning som Aurora, men svar finns att få från olika håll. I veckan gästade till exempel representanter för armén Länsstyrelsen i Sörmland för att delta i en samverkanskonferens om övningen.

Soldater och fordon på landsväg.
Bild tagen under Arméövning 15. Foto: David Gernes/Försvarsmakten

− Vi har en uppgift som går ut på att vi ska kunna försvara Sverige och landets intressen, och det innebär ju då att vi måste öva i den omfattning som krävs för att kunna lösa det, säger Olof Johansson, planeringsansvarig för armén. Det är viktigt för oss att vi får öva i de här strategiska områdena och att alla som bor och lever här förstår vad vi gör och varför vi gör det.

Övning Aurora 17 kommer att innebära stor närvaro i områden som annars inte är vana vid militära fordon, flygplan, fartyg, soldater eller sjömän. Visst har det genomförts övningar, men den stundande Försvarsmaktsövningen är annorlunda i sitt slag, då den till storleken är mycket omfattande. Därför har Försvarsmakten jobbat för att på flera olika sätt se till att information om övningen når ut till boende i områden som är berörda, bland annat genom samverkan med civila myndigheter.

− Vi inom armén kommer att öva för att öka vår förmåga att strida tillsammans som en helhet, och det innebär att vi kommer att vara många som befinner oss i det här området under den här tiden, säger Olof Johansson.

Mötet hölls i Länsstyrelsens lokaler i Nyköping och det var ett högt deltagarantal. Ett av flera möten av den här sorten som genomförts just för att så många som möjligt ska känna till syfte och omfattning på övningen. Viktigt eftersom övning Aurora är en övning som kommer att beröra stora områden i Mälardalen både på marken, tills sjöss och i luften. 

− Det är klart att det kommer att påverka de som bor och lever omkring de här områdena, men förhoppningsvis kommer man att i slutänden ha förstått att det är positivt att vi övar. Vi gör det ju för att kunna försvara Sverige, säger Olof Johansson. Vår ambition är ju såklart att ett så väl upparbetat samarbete som möjligt med samtliga aktörer kommer att hjälpa oss att skapa ett så problemfritt genomförande av Aurora som det bara går.

Nu är det inte heller långt kvar tills det är dags att genomföra övningen. Den inleds redan den 11 september i Göteborgsområdet och drar igång i Mälardalen den 18 september. Du kan läsa mer om övningen här.