Sista testet klart - grundutbildning i Karlsborg nästa

Nyligen avslutades den kompletterande prövningen (KP) för de som blivit preliminärt antagna till en grundutbildning som jägarsoldat vid Livregementets Husarer – K 3.

Foto: Fredrik Stéen/Försvarsmakten
Foto: Fredrik Stéen/Försvarsmakten

Under helgen som passerat har ett femtiotal motiverade personer genomfört kompletterande prövning (KP) för uttagning mot en grundutbildning som jägarsoldat vid Livregementets Husarer i Karlsborg. Testerna har genomförts under tre dagar och har omfattat en mängd fysiska och mentala prövningar. De som slutligen blev godkända påbörjar en nio månader lång utbildning till jägarsoldater med början den 18 september.

Ovisshet en del av utbildningen

Testerna syftar till att välja ut de sökande som har rätt förutsättningar för att klara utbildningen. Som jägarsoldat ska man kunna ta sig fram långa sträckor till fots under lång tid. Kraven på personalen vid ett jägarförband är högre än vid andra förband. Därför är träningen tung både fysiskt och mentalt. Även ovisshet är en del av utbildningen och något som de som genomförde den kompletterande prövningen fick känna på under helgens olika moment.

En av dem som genomförde den kompletterande prövningen i helgen var Tobias Edahl från Helsingborg.

– Att jag sökt mig hit till Karlsborg och K3 är för att jag hört så mycket bra om regementet, att jag vill utvecklas som person och verkligen utmana mig själv och mina gränser.

En jägarsoldat måste vara mycket mentalt och fysiskt uthållig, flexibel och kunna arbeta självständigt med mycket varierande uppgifter. Därför testades bland annat de aspirerande jägarsoldaterna hur dom fungerade på hög höjd under den gångna helgen. Samtliga av de femtiotalet testande fick övervinna sin eventuella höjdrädsla genom att hoppa ut ur fallskärmsjägarnas hopptorn.

Foto: Fredrik Stéen/Försvarsmakten
Foto: Fredrik Stéen/Försvarsmakten

Josefine Carlsson från Bro ser ljust på utbildningen som nu ligger framför henne då hon blev godkänd på den kompletterande prövningen.

– Jag har varit intresserad av en utbildning i Försvarsmakten under en längre tid och nu kände jag att det verkligen var dags att göra slag i saken. Till en början var jag intresserad av att bli hundförare men under min antagningsprövning så fick jag möjligheten att även göra ett jägartest. Till vardags jobbar jag som guide och skidlärare så jag är van vid höga höjder, tuffa utmaningar och högt tempo i vardagen. Jag ser nu fram emot grundutbildningen och allt jag kommer få möjligheten att lära mig på vägen till målet, jägarsoldat.

Stödet hemifrån är viktigt och Josefine skrattar till när frågan kommer på tal.

– De flesta i min omgivning har reagerat genom att säga ”Oj, Jägarsoldat, va coolt!”.