Kunskap som sitter kvar

Sista fredagen i augusti anlände cirka 30 soldater till Södra skånska regementet. De har genomfört värnplikt som stridsvagnssoldater mellan åren 2006 och 2010 och är nu inkallade för repetitionsutbildning.

Glada miner och gott humör genomsyrade soldaternas repetitionsutbildning Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten
Det blev lite kö när soldaterna skulle hämta ut sina uniformer. Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten
Ett kärt återseende - stridsvagn 122. Foto: Marcus Nilsson/Försvarsmakten
Soldater ur repetitionsutbildningen tar en paus med stridsvagnarna. Foto: Marcus Nilsson/Försvarsmakten
Inne i simulatorn sitter knapparna på samma plats som i stridsvagnen. Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten
Erica Svensson gjorde lumpen som stridsvagnsskytt och ska nu ta anställning som tidvis tjänstgörande soldat. Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten

Det var glada och förväntansfulla miner på soldaterna när de tillsammans tågade in på Södra skånska regementet. För vissa hade närmare 10 år passerat sen de genomförde sin grundutbildning. Synen av regementet väckte många minnen och det tog inte lång tid förrän det utbyttes gamla lumparminnen kring stridsvagnen och diverse övningar.

Komma in i matchen

Första anhalten efter inskrivning blev förrådet där det provades uniformer och kängor. Efter en sväng till logementet, för att lämna av mycket av utrustningen och låsa in civila tillhörigheter var det dags för lunch. Under eftermiddagen fick soldaterna en genomgång av veckan och hälsades varmt välkomna av kapten Jens Persson, chef för stridsvagnskompaniet.

− Som ni säkert har följt i media så har situationen i vår omvärld förändrats. Det innebär att Försvarsmakten nu ökar sin verksamhet, prioriterar krigsförbanden och reformerar organisationen mot en ökad nationell förmåga. Det är en av anledningarna till att ni nu har kallats in för repetitionsutbildning på stridsvagn 122.

Efter lite teoretisk repetition så var det dags att rulla ut stridsvagnarna. Det mullrande ljudet av 1 500 hästkrafter ökade succesivt när stridsvagn efter stridsvagn sakta rullade ut ur garaget. Därefter bar det ut på övningsfältet där soldaterna testade framkomlighet i olika typer av terräng.

StridsvagnsStrid inomhus

Veckan därpå förflyttade sig repetitionsutbildningen till Skövde för att öva i besättningsträningsanläggningen (BTA). Anläggningen erbjuder ett konstgjort stridsvagnsutrymme, där knappar och reglage sitter på samma ställe som i stridsvagnen. I en simulerad miljö kunde besättningarna öva stridsvagnsstrid, samtidigt som befälen följde händelseförloppet på monitorer. Efter varje genomförande fick besättningen utvärdera vad som gick bra och vad de kan förbättra till nästa gång. Därefter gick alla gemensamt igenom momentet och drog lärdomar från varandra.

Anställning

En soldat som inte ville vänta så länge tills nästa tillfälle att åka stridsvagn är Erica Svensson från Helsingborg. Som nyligen färdigutbildad brandman har hon valt att ta anställning som tidvis tjänstgörande soldat på 72:a pansarbataljon vid Södra skånska regementet. Det innebär att hon kommer tjänstgöra vid en till två övningar om året vid sidan om sitt ordinarie arbete.

− Jag har alltid haft ett stort intresse för Försvarsmakten och gjorde lumpen 2009-2010 som stridsvagnsskytt vid Södra skånska regementet. Nu när stridsvagnen är tillbaka på regementet så vaknade intresset till liv igen, säger Erica.

En vecka går snabbt

Väl tillbaka i Skåne så återstod bara vård och inlämning av uniform och övrig materiel. Därefter tog de farväl av varandra och återvände till sina ordinarie arbeten utanför grindarna. Kunskapen de bar med sig var inte ny, bara uppfräschad.

− Det är alltid kul att se att de kunskaper soldaterna fick med sig under grundutbildningen fortfarande finns där. Allt som behövs är en snabb uppfräschning sen är alla inne i matchen igen. Jag är mycket nöjd med veckan och den kompetens och motivation soldaterna uppvisat avslutar Jens Persson.